Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EPFRR
  • 21.05.2022. 11:00

EK predložila posebnu meru - poljoprivrednicima do 15.000 evra subvencija

Odabrani poljoprivrednici kao i mala i srednja preduzeća mogli bi da dobiju do 15.000 evra, odnosno 100.000 evra pomoći zbog sve većih troškova đubriva, stočne hrane i goriva, objavila je Evropska komisija.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 2.371
  • 408
  • 0

Evropska komisija predložila je danas posebnu meru koju finansira Evropski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) kako bi se državama članicama omogućilo plaćanje jednokratnog paušalnog iznosa poljoprivrednicima i poljoprivredno-prehrambenim preduzećima pogođenim značajnim povećanjem ulaznih troškova. 

Prema predlozima, poljoprivrednici u EU-u koji se bore sa većim troškovima đubriva, stočne hrane i goriva zbog rata u Ukrajini, takođe bi mogli da dobiju direktne podsticaje od država članica. Poljoprivrednici bi mogli dobiti do 15.000 evra, a povezanim malim kompanijama pomoć do 100.000 evra mogla bi da stigne direktno iz sredstava EU-a za ruralni razvoj.

Bitna je globalna sigurnost hrane

Takva povećanja cena, posebno energenata, đubriva i stočne hrane, narušavaju poljoprivredni sektor i ruralne zajednice, što dovodi do problema s likvidnošću i novčanim tokovima poljoprivrednika i malih ruralnih preduzeća aktivnih u preradi, marketingu ili razvoju poljoprivrednih proizvoda, stoji u objavi EK. 

Kako navode, direktnim rešavanjem ovih izazova novčanog toka, podsticaji će se pozabaviti poremećajima na tržištu i tako doprineti globalnoj sigurnosti hrane.

"Poljoprivrednici, uz podršku Zajedničke poljoprivredne politike, nastavljaju neumorno da dokazuju ​​svoju vrednost proizvodnjom hrane u teškim okolnostima. Nakon pandemije Covid-19, sada su jako pogođeni posledicama ruske invazije na Ukrajinu", izjavio je poverenik za poljoprivredu, Januš Vojčehovski. Kako kaže, nekima je opstanak na kocki.

"Ovom merom, poslednjom u nizu u sklopu ZPP-a, mi ih podržavamo kako bi mogli da nastave da proizvode hranu koja je potrebna svetu, brinuti se za svoju zemlju i za svoje porodice", poručio je. 

Nakon što je usvoje suzakonodavci, ova mera omogućiće državama članicama da odluče koristiti raspoloživa sredstva do pet odsto njihova proračuna EPFRR-a za godine 2021. - 2022. za direktnu podršku dohotku poljoprivrednicima i malim i srednjim preduzećima aktivnim u preradi, marketingu ili razvoju poljoprivrednih proizvoda. 

EK će nadzirati zalihe članica

To predstavlja potencijalni proračun od 1,4 milijarde evra u EU. Od država članica traži da ovu potporu usmere na korisnike koji su najviše pogođeni trenutačnom krizom i koji se bave cirkularnom ekonomijom, upravljanjem hranjivim materijama, efikasnom upotrebom resursa ili ekološkim i klimatskim metodama proizvodnje.

Komisija takođe pojačava praćenje glavnih poljoprivrednih tržišta pogođenih ratom. Nakon objavljene odluke, države članice moraće da obaveste Komisiju o svom mesečnom nivou zaliha žitarica, uljarica, pirinča i sertifikovanog semena ovih proizvoda koje drže relevantni proizvođači, veletrgovci i operateri. 

Evropska komisija je takođe pokrenula namensku komandnu ploču koja predstavlja ažurirane, detaljne statistike o cenama, proizvodnji i trgovini mlevenom pšenicom, kukuruzom, ječmom, repicom, suncokretovim uljem i sojinim zrnom na nivou EU i na globalnom nivou. To tržišnim subjektima pruža pravovremenu i tačnu sliku dostupnosti osnovnih proizvoda za hranu i hranu za životinje.


Tagovi

Evropska komisija Direktna mera Januš Vojčehovski


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.