Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicije
  • 10.03.2017. 08:00

Država ulaže u sisteme navodnjavanja

Podaci pokazuju da se u Srbiji navodnjava svega 1,3 odsto obradivog zemljišta, a svetski prosek je 17. Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će finansirati 14 projekata u oblasti navodnjavanja.

Foto: feraugustodesign / Pixabay
  • 2.449
  • 120
  • 0

Podaci pokazuju da se u Srbiji navodnjava svega 1,3% odsto obradivog zemljišta, a svetski prosek je 17%. Zalivni sistemi su na oko 180.000 hektara, ali nisu jednako funkcionalni, pa se procenjuje da se zaliva 50.000 ha oranica.

Finansiranje projekata

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će finansirati 14 projekata u oblasti navodnjavanja. U ovome će im pomoći kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata u iznosu od gotovo 30 miliona evra.

Prof. dr Borivoj Pejić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu,rekao je za RTV da ovo podrazumeva kontrolu proizvodnje, planiranje i razvoj poljoprivrede.

Ekonomska isplativost navodnjavanja

Stručnjaci potvrđuju koliko je korisno zalivati oranice.

"Dve žetve godišnje, u razvijenijoj stočarskoj proizvodnji, takođe, dve žetve godišnje kod ranih hibrida, namenjenih za izvoz. Na taj način će devizni priliv naše zemlje svakako biti obogaćen", smatra dr Života Jovanović sa instituta "Zemun polje".

Poznavaoci kažu da je neophodna i elektrifikacija polja, zbog skupog dizela, kao i unošenje stajnjaka, kako bi investicija u navodnjavanje bila ekonomski opravdana.

Foto: feraugustodesign / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Kredit Ujedinjeni Arapski Emirati Navodnjavanje Srbija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.