Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 28.09.2021. 12:00

Donet Pravilnik za unapređenje ruralnog i lovnog turizma i starih zanata

Podsticaji se utvrđuju u procentualnom iznosu od 50 odsto vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Foto: Maja Celing Celić
  • 187
  • 22
  • 0

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede donela je Pravilnik kojim se bliže propisuju vrste podsticaja za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima, uslovi, način i obrazac prijave za ostvarivanje prava na podsticaje, kao i maksimalni iznosi podsticaja po korisniku.

Podsticaji obuhvataju investicije u:

  • sektoru ruralnog turizma u kojem su prihvatljive investicije: ulaganje u građenje i/ili izgradnju i/ili nabavku opreme, kao i promocija nepoljoprivrednih aktivnosti, radi pružanja ugostiteljskih usluga u autentičnim ugostiteljskim objektima u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu, u smislu propisa kojim se uređuje ugostiteljstvo.
  • sektoru lovnog turizma u kojem su prihvatljive investicije: ulaganje u građenje i/ili izgradnju i/ili nabavku opreme, kao i promocija nepoljoprivrednih aktivnosti, radi pružanja ugostiteljskih usluga u kategorisanim objektima lovnog turizma - lovačka vila, u smislu propisa kojim se uređuje ugostiteljstvo.
  • sektoru starih i umetničkih zanata, odnosno domaće radinosti u kojem su prihvatljive investicije: ulaganje u nabavku opreme i alata za obavljanje poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, u skladu sa propisom, način sertifikovanja istih i vođenje posebne evidencije izdatih sertifikata. Prihvatljive investicije su i promocija nepoljoprivrednih aktivnosti u tom sektoru.

Ko može da koristi ove podsticaje?

Pravo na korišćenje podsticaja, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju i ovim pravilnikom, imaju:

  • fizičko lice - nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
  • preduzetnik;
  • pravno lice;
  • privredno društvo;
  • zemljoradnička zadruga i
  • udruženje.

Povraćaj - pola vrednosti investicije

Konkurs sadrži obrazac konkursne prijave, uslove za ostvarivanje prava na podsticaje, potrebnu dokumentaciju i dodatnu dokumentaciju za rangiranje prijava koje se podnose uz prijavu, rok za podnošenje prijave, dokumentaciju kojom se dokazuje realizacija investicije, kao i druge potrebne informacije u skladu sa ovim pravilnikom.

Pravilnik možete preuzeti u dokumentu ispod teksta

Podsticaji se utvrđuju u procentualnom iznosu od 50 odsto vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Procentualni iznos podsticaja za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi utvrđuje sa prema mestu predmetne investicije, odnosno mestu obavljanja aktivnosti, u skladu sa posebnim propisom kojim se određuju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Maksimalni iznosi podsticaja po korisniku za investicije definisani su članom 19. ovog pravilnika i to od 500.000 do 2.350.000 dinara.


Dokumenti


Tagovi

Pravilnik Seoski turizam Lovni turizam Stari zanati Podsticaji


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...