Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Finasiranje poljoprivrednika
  • 03.04.2019. 17:00
  • Zlatiborski okrug, Čajetina

Čajetina: 25 miliona dinara za poljoprivrednike

Iz budžeta opštine Čajetina, biće izdvojeno ove godine 25 miliona dinara, u cilju sprovođenja programa podrške poljoprivrednim proizvođačima.

Foto: Gordana Nastić
  • 153
  • 5
  • 0

Privredno društvo za razvoj poljoprivrede, "Zlatiborski eko agrar" organizovalo je savetovanje poljoprivrednika, tzv. Agro dan. Kako navodi Glas zapadne Srbije, na ovom skupu predstavljen je program mera podrške za sprovođenje agrarne ali i politike za ruralni razvoj, uz dve panel diskusije o voćarskoj i stočarskoj proizvodnji. 

Iz budžeta opštine Čajetina, biće izdvojeno ove godine 25 miliona dinara, u cilju sprovođenja programa podrške poljoprivrednim proizvođačima. U skladu sa Strategijom za razvoj poljoprivrede, ostala je većina mera iz prošle godine, kada je bilo podneto 650 zahteva za subvencionisanje

Ono što je novo je to da će realizacija programa ići kroz nekoliko konkursa u trajanju od mesec dana. Prvi od njih počeo je sada, od prvog aprila. Ove godine pauziraće se sa merom podsticaja ostavljanja ženskih grla kroz nabavku stočne hrane. Razlog tome je taj što će sva ostavljena ženska telad, iz ove i prošle godine, biti predmet podsticaja u sledećoj godini. 

Direktor ovog privrednog društva, Vladimir Bojović, istakao je kao veliku inovaciju u ovoj godini podršku mladima. "Šest mladih gazdinstava, ispod 40 godina, podržaćemo tako što ćemo podeliti četiri stada od po deset grla ovaca i dva stada od po deset grla koza, koje će oni kroz dve godine imati obavezu da vrate kako bi dali nekom narednom", objašnjava Bojović.  Ovo je ujedno i najdirektnija pomoć mladima da im se pomogne da osnuju sopstvenu proizvodnju. 

Malina - glavna tema panel diskusije o voćarstvu

U okviru diskusije o voćarstvu, najviše se razgovaralo o malini. Zaključak stručnjaka je da se ne odustaje od proizvodnje ovog voća. Prošla godina bila je teška, zbog cena, manipulacije sa informacijama o kvalitetu i potražnji, zatim zbog kišne sezone koja može uticati i na zasade u ovoj godini, ukoliko se malinjaci ne budu adekvatno održavali i obrađivali.

Profesor Aleksandar Leposavić, sa Instituta za voćarstvo, u Čačku, istakao je da usled nedostatka kvalitetne robe na domaćem tržištu, postoji trend rasta tražnje, a cena je sasvim zadovoljavajuća. "Prema poslednjim sastancima i saradnjama korektnih hladnjačara i proizvođača, dogovorena je cena dosta veća od one sa kojima su se naši proizvođači susretali. Siguran sam da će proizvođači imati veći finansijski rezultat u ovoj sezoni", dodao je Leposavić

Postoji mogućnost unapređenja farmi

Na temu stočarstva predstavljen je projekat pronalaženja mogućnosti da se unapredi ekonomičnost na farmama ovaca i koza u Zapadnoj Srbiji, a koji sprovodi Institut za krmno bilje, u Kruševcu. 

Poljoprivrednike je pozdravio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, pri čemu je istakao da je poljoprivreda budućnost Srbije i ponovio plan o kreiranju moderne verzije zadruge kao agroindustrijskog centra.


Izvori

Glas zapadne Srbije


Tagovi

Privredno društvo Subvencionisanje Konkursi Vladimir Bojović Aleksandar Leposavić Milan Stamatović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.