Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • eAgrar
  • 29.10.2021. 10:00

Brža isplata IPARD podsticaja avansom i elektronski upis u Registar

Omogućena je isplata avansa kao dozvoljen trošak do 50 odsto javne pomoći od odobrene vrednost podsticaja za IPARD korisnike.

Foto: Bigstock/ahavelaar
  • 175
  • 44
  • 0

Omogućavanje avansnog plaćanja i ubrzanje odobravanja podsticaja za IPARD korisnike, uvođenje softverskog rešenja eAgrar i uspostavljanje sistema za kontrolu plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u skladu sa propisima Evropske unije, neke su od ključnih izmena predviđenih izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koje je usvojila Vlada Srbije, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Omogućena je isplata avansa kao dozvoljen trošak do 50 odsto javne pomoći od odobrene vrednost podsticaja za IPARD korisnike.

eAgrar i više novca za kuće na selu - izmene Zakona o poljoprivredi

Time će se IPARD korisnicima obezbediti značajan deo finansijskih sredstava za realizaciju planirane investicije, dok će korišćenje avansnog plaćanja uticati na poboljšanje korišćenja EU finansijskog doprinosa i smanjenje rizika od povraćaja sredstava Evropskoj uniji. Avans podleže bankarskoj garanciji ili ekvivalentnoj garanciji koja odgovara do 110 odsto odobrenog avansnog iznosa.

Zbog potrebe smanjenja vremena obrade zahteva predloženo je propisivanje obavezne dokumentacije prilikom podnošenja zahteva za IPARD podsticaje. Ukoliko zahtev sadrži formalni nedostatak koji sprečava postupanje po njemu isti se može dopuniti u roku koji ne može biti kraći od osam dana niti duži od 20 dana. Takođe, zakonom se propisuje i obustavljanje postupka zbog prestanka postojanja stranke.

Uvode se samo elektronski postupci

Izmenom Zakona definiše se i softversko rešenje eAgrar i uspostavlja Registar poljoprivrednih gazdinstava kao jedinstvena, elektronska i centralizovana evidencija i uvode se samo elektronski postupci u vezi sa Registrom poljoprivrednih gazdinstava - postupak upisa u Registar, obnove registracije, promene podataka i brisanja iz Registra.

Osim eAgrara, izmenama zakona predviđeno je i uspostavljanje IACS sistema za kontrolu plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, čime se Upravi za agrarna plaćanja daje osnov za nadležnost uspostavljanja navedenog sistema. Takođe, precizirane su odredbe koje se odnose na LPIS (Sistem za identifikaciju zemljišnjih parcela), kao jedne od komponenti IACS, i to u smislu poslova i ovlašćenja za donošenje podzakonskih akata.

Uvođenjem elemenata IACS sistema za kontrolu plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Republika Srbija se usklađuje sa propisima Evropske unije. IACS je najvažniji sistem za sprovođenje i kontrolu plaćanja prema poljoprivrednicima od strane država članica EU prilikom sprovođenja Zajedničke poljoprivredne politike. Ovaj sistem obuhvata kontrolu plaćanja za sve mere direktnih plaćanja, kao i plaćanja za agroekološke klimatske mere i mere organske proizvodnje.

Pomenuti sistemi (eAgrar, IACS i LPIS) uvode se sa odloženom primenom i to eAgrar od 1. jula 2022. godine, LPIS od 1. januara 2025. godine i IACS od 1. januara 2027. godine.


Tagovi

Avansno plaćanje IPARD sredstva EAgrar IACS Registar poljoprivrednih gazdinstava


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...