Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska unija
  • 08.12.2019. 13:00

334 milijarde eura za potporu i razvoj poljoprivrede

Financiranje programa EU, uključujući nove prioritete, čini najveći udio prijedloga predsjedništva i 37% je skuplji nego  trenutni financijski okvir.

Foto: Pixabay/Dimhou
  • 385
  • 40
  • 0

Finsko predsjedništvo državama članicama EU podnijelo je svoj prijedlog za sljedeći dugoročni proračun EU, višegodišnji financijski okvir (VFO) za 2021.-2027.

Finska je predložila proračun od 1.087 milijardi eura za sedmogodišnje razdoblje, što je 1,07% bruto nacionalnog dohotka država članica EU-a. Predloženi proračun usredotočuje se na nove prioritete EU-a, kao što su klimatske promjene, istraživanje i inovacija te upravljanje migracijama. Također osigurava financiranje reformirane poljoprivredne politike i kohezijske politike.

Dodatno financiranje novih prioriteta EU-a

Kao trenutni predsjedatelj Vijeća EU-a, Finska predlaže da EU u svom financijskom okviru dodijeli:

  • 323 milijarde eura za kohezijsku politiku (regionalni razvoj)
  • 334 milijardi eura za potporu i razvoj poljoprivrede
  • 356 milijardi eura za ostale programe, uključujući nove prioritete

Financiranje programa EU, uključujući nove prioritete, čini najveći udio prijedloga predsjedništva i 37% je skuplji nego trenutni financijski okvir. Ulaganje u nove prioritete važno je kako bi se moglo odgovoriti na izazove klimatskih promjena, stvoriti održivi rast u Evropi i osigurati zaštitu evropskih građana. Istovremeno treba prepoznati posebne potrebe regija i podržati poljoprivredni razvoj. Također je vrijedno napomenuti da financiranje poljoprivrede, a posebno ruralnog razvoja, također daje snažnu potporu klimatskim promjenama. Sve u svemu, 40% sredstava dodijeljenih poljoprivredi trebalo bi utrošiti na klimatske radove.

Najmanje 25% ukupnog proračuna namijenjeno je financiranju klime.

Kao predsjedatelj Vijeća EU-a, Finska je pripremila prijedlog u skladu s političkim smjernicama i rasporedom koje joj je dalo Evropsko vijeće. Prijedlog se temelji na bilateralnim pregovorima koji su vođeni s državama članicama na jesen i na raspravama u Vijeću za opće poslove i u Evropskom vijeću. Nakon predaje prijedloga predsjedništva, predsjednik Evropskog vijeća sada će preuzeti pregovore o upravljanju. Pregovori će biti konačno okončani kada Evropski parlament da suglasnost s novim višegodišnjim financijskim okvirom.


Tagovi

Evropska unija Proračun Financiranje Klimatske promjene Poljoprivredna politika Kohezijska politika Istraživanje Inovacije


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.