Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razminiranje
  • 20.02.2018. 11:00

1,1 miliona eura za točno mapiranje minskih područja

Bosni i Hercegovini će se pružiti ključni doprinos kako bi razvila i provela novu strategiju za razminiranje te izradila djelotvornije projekte razminiranja.

  • 85
  • 6
  • 0

Evropska unija do danas je dodijelila 46 miliona eura za projekte protuminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini te je do 2014. bila jedna od najvećih donatora na tom području, stoji u odgovoru povjerenice Evropske komisije za regionalnu politiku Corine Creţu na zastupničko pitanje koje je EK uputila hrvatska zastupnica Marijana Petir s kolegama članovima Odbora za poljoprivredu Evropskoga parlamenta, a vezano uz minirana područja u Hrvatskoj i BiH. 

Naglašeno je i kako Evropska unija podupire Hrvatsku u rješavanju problema mina u okviru operacija sufinanciranih s pomoću evropskih strukturnih i investicijskih fondova. Dva su posebna programa za aktivnosti razminiranja. "Programom Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u okviru Evropskog fonda za regionalni razvoj financiraju se operacije razminiranja za što je dodijeljen iznos od 50 milona eura kako bi se javnosti osigurao siguran pristup minski zagađenim ili minski sumnjivim područjima s naglaskom na šume i šumsko zemljište unutar zaštićenih područja i područja unutar mreže Natura 2000“. 

Komisija također u svom odgovoru najavljuje kako će od februara 2018. EU poduprijeti ponovno ispitivanje ukupnih minski sumnjivih područja (1,1 milion eura) kako bi se omogućilo točno mapiranje.

BiH će moći provesti strategiju za razminiranje

"Time će se jedna šestina trenutačno minski sumnjivih područja proglasiti sigurnim od mina bez potrebe za daljnjim intervencijama. Tako će se Bosni i Hercegovini pružiti ključni doprinos kako bi razvila i provela novu strategiju za razminiranje te izradila djelotvornije projekte razminiranja. To uključuje i mogućnost financiranja opsežnog programa u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći od 2019.

Trenutačno se dvama projektima koje financira EU osigurava potpora za oko 116 žrtava protupješačkih mina i njihove obitelji u obliku psihosocijalne pomoći i pomoći za pokretanje poduzeća", naglašava Evropska komisija.

Podsjetimo, Petir je prošloga mjeseca uz podršku kolega članova Odbora za poljoprivredu Evropskoga parlamenta uputila Evropskoj komisiji zastupničko pitanje o planovima kojim bi pomogli Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u procesu razminiranja 38 tisuća ha šumskoga područja, za čije je uklanjanje samo u Hrvatskoj potrebno oko 600 miliona eura. Petir su podržali zastupnici Czeslaw Siekierski (Poljska), Marc Tarabella (Belgija), Maria Lidia Senra Rodríguez (Španjolska), Franc Bogovič (Slovenija) i Albert Dess (Njemačka), ujedno i članovi delegacije toga Odbora koji su u septembru prošle godine na njezin poziv prvi put posjetili Hrvatsku te se tom prigodom i upoznali s problemom miniranoga šumskoga područja. 

Foto: Bigstockphoto/alexeys
 


Tagovi

Razminiranje Ruralni razvoj Mine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]