Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 24.01.2019. 15:00

ZPP na udaru kritika zbog pogreški u izvršenju proračuna, kako ih spriječiti?

Kod sistemskih grešaka potrebno je mijenjati sustav, a prijevarama ne smije biti mjesta u provedbi ZPP-a, rekla je europarlamentarka M. Petir i pozvala na kvalitetniju identifikaciju uzroka pogrešaka u izvršenju proračuna.

Foto: Bigstockphoto/evgenius
  • 326
  • 24
  • 0

Zajednička poljoprivredna politika često se kritizira zbog veće učestalosti pogrešaka u njenoj provedbi. Te pogreške se ponekad odnose na upis pogrešnih podataka tijekom podnošenja zahtjeva za programe financiranja od strane korisnika, lošeg monitoringa nadležnog tijela, odstupanja u provedbi projekata pa sve do pogrešnih isplata korisnicima. 

Upravo stoga, europarlamentarka Marijana Petir na Odboru je za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta (AGRI), pozvala na kvalitetniju identifikaciju uzroka pogrešaka u izvršenju proračuna za provedbu poljoprivredne politike. Bolja identifikacija uzroka pogrešaka u izvršenju proračuna, naglasila je, a ostali se složili - navodi se u priopćenju njezina ureda, važna je za provedbu poljoprivredne politike. 

Prijevarama ne smije biti mjesta u ZPP-u

"Revizorski sud trebao bi moći razlikovati uzrok nastanka pogrešaka jer u kompliciranim postupcima s puno dionika nenamjerne greške su nešto što se može očekivati s većom učestalošću. ZPP je upravo jedan takav primjer s milijunima korisnika jer ta politika utječe na više od 11 milijuna poljoprivrednika i 22 milijuna zaposlenih u sektoru poljoprivrede“, rekla je Petir i dodala: "Kontrole postoje, greške se otkrivaju, ali i ispravljaju u visokom postotku, pogotovo kada se radi o nenamjernim pogreškama.

Zato je dobrobit ZPP-a i njegovih korisnika puno značajnije otkriti greške koje se ili ponavljaju ili one koje su posljedica prijevara. Kod sistemskih grešaka potrebno je mijenjati sustav, a prijevarama ne smije biti mjesta u provedbi ZPP-a."

Ruralnim ženama dati veći značaj 

Pored navedenog, Petir je na sjednici razmijenila gledišta s Petreom Daeaom, rumunjskim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja, a bilo je riječi i o prioritetima rumunjskog predsjedanja Vijećem Europske unije u području poljoprivrede. U tom kontekstu posebno se osvrnula na skupinu koja je potpuno zanemarena kad je riječ o poljoprivrednoj politici, a to su ruralne žene koje upravljaju sa svega 30 posto obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. "One su u 2014. ostvarile oko 35 posto ukupnog radnog vremena u poljoprivredi, brinu se o obitelji i domaćinstvu, a njihov rad nije prepoznat niti priznat“, istaknula je Petir. 

Ministru poljoprivrede Daeau uputila je pitanje može li se li od rumunjskog predsjedanja očekivati rješavanje pitanja ruralnih žena, a ministar uzvratio da "žene imaju vrlo jasnu viziju ruralnog područja i poljoprivrednog sektora, a to je zapravo vizija koju bismo mi kao političari trebali podržati i trebali bismo im dati vrlo jasan pravni okvir koji ćemo onda kasnije svi moći koristiti“.
 


Tagovi

ZPP Pogreške Kontrola Marijana Petir Žene


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.