Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvanredne mjere
  • 22.08.2022. 10:30

Zbog suše u najavi izvanredna mjera pomoći vrijedna 200 milijuna kuna

Put u ograničavanje prometa na jedinstvenom europskom tržištu nije dobar, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Foto: Martina Popić
  • 5.698
  • 479
  • 0

Zbog velike suše Ministarstvo poljoprivrede najavilo je izvanrednu mjeru za poljoprivrednike vrijednu oko 200 milijuna kuna, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u nedjelju u Zlatar Bistrici.

Kako smo ranije pisali, predstavnici u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) zbog velike su suše od Ministarstva su tražili moratorij na izvoz, a prema riječima ministrice Vučković, jedna je odluka već donesena. Kako piše HINA, ona se odnosi na odstupanje od pravila vezanih uz dobivanje potpore, odnosno predujma izravnog plaćanja krajem listopada, početkom studenog ove godine.

"Poljoprivrednici ne mogu ispuniti sve zahtjeve vezane uz dobivanje ovog predujma. Njihovi su razlozi opravdani, riječ je o višoj sili", napomenula je. "Tamo gdje se proglasi elementarna nepogoda, vidimo da su županije itekako počele proglašavati opravdano elementarne nepogode zbog značajnih šteta od suše, oni neće morati ispuniti zahtjeve koji su inače projicirani, a moći će dobiti potporu", pojasnila je.

Paušalna potpora vrijedna 15 tisuća eura

Ministarstvo je u okviru programa ruralnog razvoja najavilo i izvanrednu mjeru koja će biti vrijedna oko 200 milijuna kuna.

Vučković: Zbog suše u pripremi mjere pomoći poljoprivrednicima

"Takva mjera omogućena nam je prije svega zbog brutalne, neopravdane i ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu", napomenula je ministrica. Međutim, kaže, svi poljoprivrednici koji budu osjećali povećanje troškova i pad prihoda, a koji primjenjuju dobre agrookolišne prakse, to je jedan od osnovnih uvjeta, moći će koristiti ovu mjeru koja će za njih biti vrijedna do 15 tisuća eura, kao paušalna potpora, rekla je dodavši kako će Ministarstvo razmotriti i druge načine pomoći poljoprivrednicima.

Kako prenosi Večernji list, kazala je da Vlada sa svim mjerama nastoji smanjiti udar krize na hrvatske građane i nastoji pomoći poduzetnicima te poručila kako trenutno rade na novom jesenskom paketu.

Na novinarsko pitanje postoji li mogućnost da zbog suše Hrvatska prvo namiri svoje potrebe, a onda izvozi, odgovorila je kako Ministarstvo ozbiljno razmatra sve zahtjeve poljoprivrednika, no naglašava da put u ograničavanje prometa na jedinstvenom europskom tržištu nije dobar.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Marija Vučković Izvanredne mjere Suša Potpore Moratorij na izvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]