Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS
  • 29.03.2021. 16:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Zatražili dopune programa IAKS mjera, ali i uvođenje aktivnosti "Održavanje pokosa-brna"

Prvi je prijedlog, navode iz Udruge "Neretvanska mladež", mogućnost kombiniranja tri aktivnosti kroz IAKS mjere dok se drugi odnosi na uvođenje nove, a s čim bi se zaokružilo ekološko gospodarenje u trajnim nasadima.

Foto: Bigstock/ nadtochiy
  • 175
  • 18
  • 0

Dvije dopune programa IAKS mjera za 2022. godinu pa na dalje, predložila je Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a s obzirom na sve veći značaj zaštite okoliša i očuvanja bioraznolikost u Republici Hrvatskoj. 

Prvi je prijedlog, navode u priopćenju, mogućnost kombiniranja tri aktivnosti kroz IAKS mjere. U dolini Neretve i šire, proizvođači se obično odlučuju na kombinacije mjera 10.1.12 "Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki" i 10.1.15. "Primjena ekoloških gnojiva u višegodišnjim nasadima" ili 10.1.12 i 10.1.16. "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada".

Predlažu da se uz navedene aktivnosti, ubuduće omogući kombiniranje i treće aktivnosti, a to je 10.1.14. "Poboljšano održavanje međurednog prostora u višegodišnjim nasadima" uz prvotno navedene dvije. "Na ovaj način bi se zaokružilo ekološko gospodarenje u trajnim nasadima, od primjene ekoloških gnojiva, smanjenja upotrebe pesticida i održavanja međurednog prostora 'življim' i  'zelenijim', ističe predsjednik Udruge mr.sc. Željko Bjeliš.

Održavanje "pokosa-brna“

Drugi se prijedlog odnosi na uvođenje nove aktivnosti u IAKS mjere, a to je "održavanje pokosa-brna“.  

Naime, pojašnjava Bjeliš, u doline Neretve plodna poljoprivredna tla su nastala melioracijskim zahvatima, odnosno isušivanjem močvare tako da se organski materijal i pijesak iz vode vadio na uzvisine od oko dva metra. "Tako su se dobivale parcele za  poljoprivrednu proizvodnju, a oko njih su ostajali kanali s vodom tzv. jendeci“, dodaje. 

Da bi se novonastalo tlo učinilo kompaktnim i ne bi došlo do urušavanja i odvaljivanja brna – pokosa, takva područja je nužno održavati isključivo košnjom.  Međutim, pojašnjava predsjednik Udruge, takvi zahvati podrazumijevaju izuzetan napor te iziskuju puno fizičkoga  rada.

Vrlo bitno je napomenuti da upravo brna predstavljaju vrlo pogodna područja za razvoj bogate flore i faune. Od krova-šaša, botura pa i lopoča, do iznimne faune vrlo bogate raznolikosti. 

Održavanje prepušteno herbicidima

Posljednjih godina, zbog nedostatka radne snage, starije populacije proizvođača, ali i teškog fizičkog rada, održavanje ovakvih predjela je prepušteno herbicidima. Kao rezultat toga, kaže Bjeliš u priopćenju, vidljiv je pad populacije žaba, što smatraju jednom od posljedica iznimnog povećanja populacije puževa, posebno golaća, koji prave velike štete na poljoprivrednim kulturama, posebno na mandarinama u vrijeme zriobe. 

Također, primjetan je rast populacije komaraca, kao glavne hrane žabama. Na područjima gdje se brna održavaju herbicidima, ne postoji niti jedna žaba, a idealni prostori za njen razvoj su zelena i održavana.

"Kako bi se sačuvala bioraznolikost i sačuvali ovakvi prirodni resursi, izvori iznimnog bogatstva flore i faune, predlažemo da se aktivnosti 'održavanja pokosa-brna', po uzoru na mjeru 10.1.10. 'Održavanje suhozida' i mjeru 10.1.11. 'Održavanje živica', uvrste u programe ruralnog razvoja kroz IAKS mjeru 10.1. te da se uz jedinstveni zahtjev za izravnu potporu podnosi i zahtjev za traženu mjeru", zaključuje Neretvanska mladež.


Tagovi

Neretvanska mladež IAKS mjere Dopune Pokos-brna Mjera 10


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.