Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 18.02.2018. 18:00

Za zaštitu leptira kroz Mjeru 10 možete dobiti i do 362 eura po hektaru

Prihvatljivi korisnici Mjere 10 su poljoprivrednici i grupe poljoprivrednika sukladno Zakonu o poljoprivredi koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika, koriste zemljište upisano u ARKOD te na gospodarstvu drže domaće životinje upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja.

  • 3.986
  • 233
  • 0

Za pilot-mjeru zaštite leptira, ovisno o njegove četiri vrste, možete dobiti 274 do 362 eura po hektaru! Naime, potpora za zaštitu leptira može se ostvariti kroz podmjeru M10.1. Plaćanja za agrookolišne i klimatske obveze koja, osim pilot-mjere za zaštitu leptira (operacija 10.1.5.), sadrži još osam tipova operacija. Među njima je i M10.1.4. - pilot-mjera za zaštitu kosca, strogo zaštićene ptice u RH, s 244 eura po hektaru.

Kako piše glasslavonije, prema podacima Ministarstva poljoprivrede (MP), neke države EU-a provode M10 još od 1980-ih, od 1992. dio je ZPP-a, a 1999. obvezni je dio svakog EU programa ruralnog razvoja. Osim leptira i kosca, preostalih sedam operacija, podaci su Agencije za plaćanja u poljoprivredi, obuhvaća obradu tla i sjetvu na terenu s nagibom za oranične jednogodišnje kulture, za što se može dobiti 141 euro po hektaru (operacija 10.1.1.), zatravnjivanje trajnih nasada – 331 euro po hektaru (10.1.2.), te očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti – za kontinentalnu nizinsku regiju potpora je 133, za brdsko-planinsku 147, a za mediteransku 102 eura po hektaru (10.1.3.).

"Nadalje, tu je i 10.1.6. – Uspostava poljskih traka – za cvjetne trake 346, a za travne 169 eura po hektaru; 10.1.7. odnosi se na Održavanje ekstenzivnih voćnjaka, za što je potpora 385 eura po hektaru, a 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika, za što je potpora respektabilna 804 eura po hektaru. Operacija 10.1.9. je Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, gdje maksimalna visina potpore iznosi 200 eura po uvjetnom grlu. Uz Dalmaciju je vezana i operacija 10.1.10. – Očuvanje suhozida (0,74 eura/m), a potpore poljoprivrednik može ostvariti čuva li i živicu – 10.1.11., uz potporu od 0,36 eura/m".

Kako su im pojasnili Mjeru 10, odnos poljoprivrede i okoliša je kompleksan, mnogi jedinstveni krajobrazi bogati biljnim i životinjskim svijetom nastali su zahvaljujući održavanju ekstenzivnih poljoprivrednih praksi i ovise upravo o tom načinu poljoprivrede. S druge strane, nepravilne poljoprivredne prakse mogu imati upravo negativan efekt na okoliš i pridonijeti zagađenju zraka, tla i vode, uništenju vrijednih krajobraza i staništa i time pridonijeti nestanku brojnih vrsta”, pojašnjavaju Mjeru 10 u MP-u. Prihvatljivi korisnici M10 su poljoprivrednici i grupe poljoprivrednika sukladno Zakonu o poljoprivredi koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika, koriste zemljište upisano u ARKOD te na gospodarstvu drže domaće životinje upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja.

Foto: Bigstockphoto/JeanRee


Izvori

Glas Slavonije


Tagovi

Ruralni razvoj Mjera 10 Leptir Poticaji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer