Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unaprjeđenje poljoprivrede
  • 19.04.2021. 14:00

Sedam miliona za razvoj sektora voća, povrća i šumskih plodova u Federaciji BiH

U proizvodnji ljekovitog i aromatičnog bilja, povrća, šumskih plodova, ali i u pčelarstvu i mljekarstvu, leže veliki potencijali za uticaj na smanjenje siromaštva u seoskim područjima.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 130
  • 25
  • 0

Krajem prošle sedmice, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je zaduženje FBiH po osnovu Sporazuma o finansiranju između naše zemlje i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD), u visini iznosa do 7.062.200 eura, od ukupno odobrenih 11.787.000 eura za Bosnu i Hercegovinu, stoji u zvaničnom saopćenju Vlade FBiH. 

Navedena sredstva namijenjena su za finansiranje Projekta razvoja ruralnih preduzeća i poljoprivrede, čiji je cilj osmišljen kao dugoročna intervencija, fokusirana na podsektore voća, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i šumskih plodova, pčelarstva i proizvodnje meda, te takođe i u proizvodnji mlijeka. U pomenutim oblastima postoje veliki potencijali da se utiče na smanjenje siromaštva u seoskim sredinama i osnaživanjem ekonomije.

Potrebno dodatnih 2,5 miliona eura

Rok otplate kredita je 18 godina, uz trogodišnji grace period i bez kamate. U razdoblju njegovog provođenja, u budžetu FBiH potrebno je osigurati dodatna sredstva u visini od 2,5 miliona eura.
 
U Vladi je ocijenjeno da su za Federaciju BiH prihvatljivi Sporazum o finansiranju projekta između naše države i IFAD-a, te Nacrt supsidijarnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i FBiH, za čije je potpisivanje ovlaštena federalna ministrica finansija.

Za potpore biljnoj proizvodnji izdvojeno 13,3 a u stočarstvu 56,2 miliona KM

Podsjetimo, u toku prošlog mjeseca nadležni su opredijelili mjere novčane podrške kako bi se unaprijedila poljoprivredna proizvodnja, ojačala konkurentnost na našem i stranom tržištu, ali i povećala ponuda domaćih agrarnih proizvoda.

U skladu s tim, povećani su iznosi potpora za biljnu proizvodnju koje ove godine iznose 13,3 miliona KM, a za stočarski uzgoj izdvojeno je 56,2 miliona KM.

Otkup, prodaja i prerada proizvoda

Finasijskim sredstvima poticale bi se investicije u izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata čija je svrha obavljanje poljoprivredne proizvodnje ili prerade agrarnih proizvoda, nabavka visokokvalitetne rasplodne stoke i podizanje višegodišnjih nasada voćnjaka i vinograda. Suma od dva miliona KM određena je za potporu investicijskim projektima u sektoru poljoprivredne i prehrambene industrije, a koje kreditira Razvojna banka FBiH preko kreditne linije za poljoprivredu.

Određeni su i poticaji za sufinansiranje organizovanja farmera, aktivnosti poljoprivrednih zadruga i privrednih društava za povezivanje ponude porodičnih gazdinstava i obrta sa područja Federacije BiH i otkup tih proizvoda u cilju njihove prodaje, prerade ili izvoza.


Tagovi

Razvoj poljoprivrede IFAD Proizvodnja mlijeka Proizvodnja meda Seoske sredine Smanjenje siromaštva Ruralna preduzeća


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]