Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora
  • 07.09.2021. 08:00

Za proizvođače mlijeka kroz Covid mjeru osigurano 15 milijuna kuna potpore

Uz Nacrt prijedloga Programa potpore primarnim proizvođačima mlijeka u javnom su savjetovanju i program potpore malim mljekarama te za uređenje sabirališta. Sveukupno, riječ je o 20 milijuna kuna.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 413
  • 43
  • 0

Nacrt prijedloga Programa potpore primarnim proizvođačima mlijeka zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19, u javnom je savjetovanju.

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, cilj Programa je pružanjem financijske potpore održati zaposlenost te postojeću razinu proizvodnje na poljoprivrednim gospodarstvima u mliječnom sektoru usred poremećaja uzrokovanih pandemijom.

Poteškoće u plasiranju proizvoda putem tradicionalnih kanala prodaje te posljedične promjene navika potrošača dovele su do gubitka dijela tržišta. Nepovoljni trendovi u kretanju cijena stočne hrane koja doseže rekordne razine u posljednjih sedam godina, a istovremeni pad cijene mlijeka dovode do značajnog narušavanja održivosti primarnih poljoprivrednih proizvođača u ovoj proizvodnji što bi za posljedicu moglo dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka i gašenja proizvodnje na hrvatskim farmama.

Potpora se, stoji u Nacrtu, dodjeljuje u obliku izravnih bespovratnih sredstava i u cijelosti financira iz Državnog proračuna. 

Ukupan iznos od 15.000.000 kuna proporcionalno će se rasporediti prihvatljivim korisnicima prema broju ženskih grla mliječnih i kombiniranih pasmina upisanih u JRDŽ na dan 01. rujna 2021. godine koja imaju registrirano najmanje jedno teljenje. U okviru ovog Programa potpora se isplaćuje za najviše do 50 prihvatljivih grla.

Procijenjeni broj prihvatljivih grla iznosi oko 60.000.

Cjeloviti Nacrt i savjetovanje pronađite ovdje

Savjetovanje je otvoreno do: 13. rujna 2021. 

Ministarstvo je također otvorilo i savjetovanje za provedbu Programa potpore malim mljekarama za sufinanciranje troškova sabiranja mlijeka proizvedenog u RH u vrijednosti 3 milijuna kuna. 

Njime bi se, kažu, zadržala postojeća razina otkupa, proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te očuvala proizvodnja na malim gospodarstvima suočenima s problemima u poslovanju uzrokovanima mjerama za suzbijanje pandemije i značajnim povećanjem troškova sabiranja i transporta sirovog mlijeka od isporučitelja do objekata za preradu.

Potpora će se proporcionalno rasporediti prihvatljivim korisnicima (mikro, mala i srednja poduzeća koja posluju u odobrenim objektima za preradu mlijeka) koji su otkupili mlijeko proizvedeno na području RH, u iznosu do 0,10 kn po kilogramu otkupljenog mlijeka.

U savjetovanju je i Program potpore za uređenje sabirališta mlijeka u vrijednosti 2 milijuna kuna kojim se nastoji osigurati opstanak što većeg broja sabirališta mlijeka te tako utjecati na opstanak proizvodnje mlijeka na malim gospodarstvima u ruralnim područjima. Prihvatljive aktivnosti sufinanciranja su uređenje i/ili opremanje sabirališta mlijeka u cilju prilagodbe zahtjevima propisa o hrani životinjskog podrijetla uključujući kupnju kontejnera s infrastrukturom, uvođenje infrastrukture, građevinske radove, kupnja laktofriza te projektna dokumentacija za sabiralište.


Tagovi

Potpora Covid mjere Javno savjetovanje Mljekarski sektor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]