Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora
  • 08.07.2020. 10:30

Za poljoprivrednike novih 10 milijuna eura za potporu promotivnim aktivnostima

Dodatni fond namijenjen je povećanju prodaje voća i povrća, vina, živih biljaka, mliječnih proizvoda i nekih sorti krumpira.

Foto: Jumpstory
  • 443
  • 48
  • 0

Europska komisija raspisala je 10 milijuna eura vrijedne dodatne pozive za potporu promotivnim aktivnostima proizvođača poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji su najviše pogođeni koronakrizom.

"Pozivam naše poljoprivrednike da se prijave za potporu kako bi svoje kvalitetne domaće proizvode lakše plasirali na tržište. Na svim razinama poduzimamo korake kako bi se posljedice koronakrize što više ublažile, pri čemu posebno mjesto zauzima poljoprivredna proizvodnja koja se potvrdila kao važan čimbenik“, pozvala je i putem twittera Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ/EPP) i ambasadorica Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika.

Dodatni fond namijenjen je povećanju prodaje voća i povrća, vina, živih biljaka, mliječnih proizvoda i nekih sorti krumpira.

Prihvatljivi podnositelji prijave (organizacije predlagateljice), objavilo je i Ministarstvo poljoprivrede, moraju biti:

  • trgovinske ili međutrgovinske organizacije koje su u Hrvatskoj reprezentativne za određeni sektor ili sektore, a posebno:
  • sektorske organizacije i skupine odnosno svako udruženje, bez obzira na njihov pravni oblik, sastavljeno uglavnom od proizvođača ili prerađivača istog proizvoda pod uvjetom da su reprezentativne za naziv koji je zaštićen sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i koji je obuhvaćen tim programom
  • trgovinske ili međutrgovinske organizacije koje su na razini Europske unije reprezentativne za određeni sektor ili sektore-priznate proizvođačke organizacije ili udruženja proizvođačkih organizacija
  • tijela poljoprivredno-prehrambenog sektora čiji su cilj i aktivnost usmjereni ka pružanju informacija o poljoprivrednim proizvodima i njihovoj promociji i kojima je povjerena zadaća pružanja javnih usluga u tom području.

Pozive za podnošenje prijedloga za potporu promotivnim aktivnostima možete pronaći na sljedećim poveznicama: Poziv 1, Poziv 2.

Polovica tog iznosa usmjerena je na promotivne aktivnosti koje zajednički vode organizacije proizvođača iz nekoliko zemalja Europske unije, a druga polovica na nacionalne aktivnosti. Promocija se, u oba slučaja, može odvijati unutar ili izvan EU-a u razdoblju od godine dana.

Potpore poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Koronakriza odrazila se i na sektor poljoprivrede, a Hrvatska i Europska unija poduzetim mjerama brzo su reagirale kako bi zaštitile poljoprivrednike.

Opsežnim prvim paketom mjera omogućena je fleksibilnost u korištenju financijskih instrumenata i preraspodjela sredstava unutar Programa ruralnog razvoja, a odgođen je rok za podnošenje godišnjih izvještaja. U drugom valu omogućena je potpora za privatno skladištenje mliječnih proizvoda i proizvoda od mesa, privremeno su odobrene tržišne mjere za samoorganiziranje tržišnih subjekata u teško pogođenim sektorima i fleksibilnost u provedbi programa potpore tržištu.

Izvanredna mjera pomoći stočarima: isplate krajem ovoga tjedna

Predloženo je i da se državama članicama dopusti da upotrijebe sredstva namijenjena ruralnom razvoju kako bi poljoprivrednicima pružile nadoknadu u iznosu do 5.000 eura, a malim poljoprivredno-prehrambenim poduzećima u iznosu do 50.000 eura.

U ovom slučaju Europska komisija prvi put koristi promociju kako bi reagirala na tržišne poremećaje uzrokovane koronakrizom.

EU-ova politika promocije pomaže proizvođačima da prodaju svoje poljoprivredne proizvode iz EU-a na sve konkurentnijem globalnom tržištu, istovremeno otvarajući radna mjesta i ostvarujući rast na domaćem tržištu.

Rok za podnošenje prijedloga je 27. kolovoza 2020. godine.


Tagovi

Potpore Promotivne aktivnosti Sunčana Glavak Prodaja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P