Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 10.02.2023. 10:30

Za pokusna polja navodnjavanja preko 210 tisuća eura iz državnog proračuna

Pravilnikom koji je u javnom savjetovanju korisnicima se propisuje dodjela potpore, njihove obveze, prihvatljive aktivnosti, ali i troškovi za potporu.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.772
  • 117
  • 0

Prijedlog pravilnika o provedbi Programa uspostave pokusnih polja navodnjavanja poljoprivrednih kultura u 2023. godini pušten je u javno savjetovanje.

"Njime će se podržati aktivnosti znanstveno istraživačkih ustanova kojima se doprinosi opremanju poligona za provedbu istraživanja navodnjavanja poljoprivrednih kultura za potrebe istraživanja utjecaja klimatskih promjena na proizvodnju hrane i okoliš", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Za to je osigurano 212.357 eura, a intenzitet potpore je do 100 posto od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova Programa.

Korisnici znanstveno istraživačke institucije

Dakle, korisnici potpore su znanstveno istraživačke institucije, a pravilnikom im se propisuje dodjela potpore, njihove obveze, prihvatljive aktivnosti i troškovi za potporu.

Spominju se i detalji Javnog poziva, iznos potpore, načini podnošenja žalbe te kontrola provedbe Programa. Kako stoji u njemu, prihvatljive aktivnosti su priprema poljoprivrednog zemljišta i obnova zapuštenih poljoprivrednih površina, financiranje izrade tehničke dokumentacije, opremanje poligona za provedbu istraživanja te ostale u cilju uspostave funkcionalnog sustava za navodnjavanje.

Troškovi prihvatljivi za financiranje su oni za pripremu poljoprivrednog zemljišta u cilju uspostave poligona s pokusnim poljima istraživanja navodnjavanja poljoprivrednih kultura. Zatim obnove zapuštenih poljoprivrednih površina (sječa visokog i niskog raslinja, priprema zemljišta za sadnju) i kupnje sadnog materijala (tradicionalne kulture određenog područja). Također i troškovi opreme za navodnjavanje poligona u cilju istraživanja utjecaja klimatskih promjena na proizvodnju hrane i okoliš i slično.

Iznosi ovise o broju zahtjeva

"Ako se nakon zaprimanja svih pristiglih zahtjeva koji zadovoljavaju kriterije za financiranje, utvrdi da je ukupni iznos zahtjeva veći od iznosa osiguranih sredstava u državnom proračunu za njegovu provedbu, proporcionalno će se umanjiti jedinične iznose sredstava financiranja", stoji između ostalog u pravilniku.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 20.2.2023., napominju iz Ministarstva.


Tagovi

Javno savjetovanje Pokusna polja Navodnjavanje Pravilnik Financiranje Ministarstvo poljorivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!