Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program potpore
  • 29.07.2021. 16:30

Za pokriće gubitaka zbog klimatski lošeg proljeća pčelarima osigurano tri milijuna kuna

Osim potpora pčelama, Vlada je donijela odluku o donošenju Izmjena i dopuna Programa potpore za proizvođače šećerne repe.

Foto: Lucija Bencarić
  • 420
  • 307
  • 0

Program potpore pčelarima ukupno vrijedan tri milijuna kuna namijenjenih pokriću gubitaka zbog klimatski lošeg proljeća prihvatila je Vlada na današnjoj sjednici, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Pčelarima će se tako sufinancirati realizirana nabava šećera za prihranu pčela u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna ove godine, a proporcionalno će se raspodijeliti pčelarima u skladu s ukupnim prihvatljivim brojem zajednica, a najviše do 20 kuna po pčelinjoj zajednici.

Kako navodi Hina, ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako se potpore uvode jer je u proljetnim mjesecima Hrvatska bila pogođena vrlo nepovoljnim meteorološkim prilikama za vegetaciju koji su uzrokovali gubitak medonosnog potencijala.

"Gubici medonosnog potencijala na razvojnim pašama kao što su voćna, vrbova, industrijsko bilje i drugo procjenjuju se do 80 posto, a na glavnim pašama bagrema i kadulje u primorskom dijelu i na otocima oko 100 posto“, istaknula je. 

Na nacionalnoj razini, gubitci zimskih pčelinjih zajednica kreću se i do 40 posto. 

"Da bi se spriječilo ugibanje i širenje bolesti potrebno je prihranjivanje pčelinjih zajednica tijekom bespašnog perioda koji je iz godine u godinu sve duži i koje izaziva veliko financijsko opterećenje pčelarima“, kazala je Vučković napominjući kako neizravno dolazi i do smanjenog oprašivanja biljaka što utječe i na smanjene prinosa brojnih ratarskih kultura, ali i općenito na očuvanje bioraznolikosti.

Odluke vezane za šećernu repu, drvnu inustriju...

Na sjednici održanoj danas, osim potpora pčelama, Vlada je donijela odluku o donošenju Izmjena i dopuna Programa potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2019. do 2021. godine, Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda od školske godine 2017./2018. do 2022./2023. 

Izmjenom i dopunom Programa potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2019. do 2021. godine omogućit će se i novim proizvođačima da ostvare pravo na potporu na temelju ovoga Programa u 2021. godini, sve u cilju zadržavanja interesa proizvođača za proizvodnju ove kulture i očuvanja opstojnosti industrije šećera te zadržavanja plodoreda i plodnosti poljoprivrednog zemljišta. 

Nadalje, na sjednici je prihvaćen Prijedlog nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Sredstva za provedbu osigurana su u Državnom proračunu u iznosu od 12,6 milijuna kuna za 2021. godinu, dok je u projekciji plana za 2022. godinu planiran iznos od  11,19 milijuna kuna te isti iznos u projekciji za 2023. godinu. 

Također, prihvaćen je i Prijedlog odluke o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja RH za razdoblje od 2022. do 2030. godine. 


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Vlada RH Program potpore pčelarima Vremenske neprilike Sjednica Šećerna repa Školska shema Drvna industrija Biljni genetski izvori


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.