Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 29.10.2022. 10:30

Za obnovu od elementarnih nepogoda 20 milijuna kuna - objavljen prijedlog natječaja

Svrha je dodjela potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim i prirodnim nepogodama osim potresa i katastrofalnim događajima

Foto: Martina Pavlović
  • 6.347
  • 320
  • 0

Prijedlog nacrta Natječaja za provedbu tipa operacije 5.2.1. "Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala" pušten je u javnu raspravu.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, svrha natječaja je dodjela potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim i prirodnim nepogodama osim potresa i katastrofalnim događajima kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava po natječaju iznosi 20 milijuna kuna, a intenzitet i visina javne potpore je 100 posto.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i/ili registrirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ) u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu.

Projekti obnove poljoprivrednog potencijala uslijed prirodnih nepogoda koje su nastale nakon 1.siječnja 2022. godine su prihvatljivi.

Korisnik ne smije započeti s aktivnostima (obnove višegodišnjeg nasada/višegodišnjeg bilja i domaćih životinja) prije izlaska Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede na teren, Isto vrijedi i za zlatnu žuticu na vinovoj lozi.

Prihvatljivi troškovi

"Trošak kupnje zemljišta u slučaju katastrofalnog događaja (zlatne žutice) nije prihvatljiv trošak", ističe se u prijedlogu.

Prihvatljivi materijalni troškovi su: investicije povezane sa sanacijom poljoprivrednog zemljišta, građenje/rekonstrukcija/opremanje poljoprivrednih gospodarskih objekata i pripadajuće infrastrukture za poljoprivrednu proizvodnju, opravak ili nabava novih/rabljenih poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme, nabava domaćih životinja, kupnja i sadnja sadnica višegodišnjeg nasada/bila, kupnja poljoprivrednog zemljišta, ali ne više od 10 % vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta te analiza tla.

Tu su još i troškovi usluga arhitekata, inženjera, konzultanata i sudskog vještaka kao i oni vezani uz izrade studija izvedivosti, elaborata i slično.

Više informacija potražite ovdje.

"Cilj ovog natječaja osigurati održivost poljoprivredne proizvodnje i spriječiti propadanje poljoprivrednih gospodarstava", poručuju iz Ministarstva.

Savjetovanje je otvoreno do 2. studenog 2022.


Tagovi

Javno savjetovanje Tip opracije 5.2.1 Obnova Prirodne nepogode Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P