Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Operativni program
  • 23.12.2021. 15:20

Za jačanje tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća 616 milijuna kuna

Cilj je organizirati i povezati ponudu malih PG-ova kroz organizacije te unaprijediti položaj poljoprivrednika u sektoru voća i povrća i doprinijeti razvoju proizvoda s većom dodanom vrijednošću.

Foto: Vedran Stapić
  • 252
  • 43
  • 0

Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici donijela Operativni program jačanja tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća za razdoblje 2021. do 2026. iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Planirana sredstva za njegovo provođenje iznose 616 milijuna kuna uz maksimalni intenzitet potpore od 70 posto, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Naime, cilj ove reforme je organizirati i povezati ponudu malih poljoprivrednih gospodarstava kroz organizacije proizvođača, poticati udruživanja, suradnje te razmjene iskustava i znanja te unaprijediti položaj poljoprivrednika u sektoru voća i povrća i doprinijeti razvoju proizvoda s većom dodanom vrijednošću.

Planirana provedba do 2026.

Kako je objavilo Ministarstvo, operativni program se planira provoditi obuhvaćajući dva ulaganja.

Prvo se odnosi na izgradnju i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće sa svrhom poboljšanja konkurentnosti, a predviđeno je da imaju kapacitete skladišnog prostora od 3 tisuće do 12 tisuća tona. Također da koriste obnovljive izvore energije te da doprinesu smanjenju otpada i rasipanja hrane.

Provest će se i ulaganje kroz jačanje položaja i prepoznatljivosti proizvođača u lancu opskrbe hranom s namjerom vidljivijeg označavanja proizvoda, kao i financijske opstojnosti proizvođačkih organizacija, navode dalje.

Kako spominju, ulaganje uključuje obrazovanje i osposobljavanje proizvođačkih organizacija u području upravljanja i financija, kao i sustav označivanja voća i povrća radi povećanja prepoznatljivosti lokalnih i regionalnih proizvođača i poboljšanja osiguranja kvalitete poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Provedba planiranih ulaganja je predviđena do 30. lipnja 2026.


Tagovi

Operativni program Voće Povrće Ministarstvo poljorivrede Mala gospodarstva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]