Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 21.06.2022. 13:30

Za izgradnju ili rekonstrukciju malih klaonica 20 milijuna kuna

Svrha je povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje ulaganjima u izgradnju/rekonstrukciju malih klaonica s ili bez opremanja/kupnju pokretnih klaonica.

Foto: Depositohotos/DN1988
  • 966
  • 161
  • 0

Nacrt natječaja za provedbu Podmjere 4.2. "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda" – provedba tipa operacije 4.2.1 "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima – male klaonice" pušten je u javno savjetovanje.

Kako je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, riječ je o dodjeli potpore temeljem Pravilnika o provedbi mjera Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

U Nacrtu stoji da je ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju 20 milijuna kuna, a visina javne potpore po projektu iznosio od 15.000 do 200.000 eura.

Svrha Natječaja je povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje ulaganjima u izgradnju/rekonstrukciju malih klaonica s ili bez opremanja/kupnju pokretnih klaonica.

Koji su troškovi prihvatljivi?

"Prihvatljivima se smatraju samo troškovi nastali nakon podnošenja zahtjeva za potporu, osim općih troškova i troškova kupnje zemljišta/objekata radi realizacije projekta, koji su prihvatljivi najranije od 1. siječnja 2014. godine", stoji u Nacrtu.

Nadalje, opći troškovi prihvatljivi su do 10 posto vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta, pri čemu su:

  • troškovi pripreme poslovnog plana prihvatljivi u iznosu do 2 % od ukupno prihvatljivih troškova projekta bez općih troškova, ali ne više od 37.500 kuna
  • troškovi pripreme dokumentacije prihvatljivi u iznosu do 2 % od ukupno prihvatljivih troškova projekta bez općih troškova, ali ne više od 75.000 kuna i
  • troškovi projektno - tehničke dokumentacije, geodetskih podloga, elaborata i trošak nadzora prihvatljivi u iznosu koji čini razliku zbroja troškova navedenih u podstavcima a. i b. ovoga stavka i gornje granice od 10 % od ukupno prihvatljivih troškova projekta bez općih troškova, ako je primjenjivo.

Uvjeti na pet godina

Također, stoji da se korisnik mora pridržavati sve propise iz Pravilnika tog natječaja u razdoblju od pet godina od datuma konačne isplate potpore. Mora postojati, poslovati i upotrebljavati ulaganje u skladu s odobrenom namjenom, a ne smije na sufinanciranom ulaganju napraviti značajne promjene koje mijenjaju svrhu, namjenu i vrstu ulaganja, promijeniti vlasništvo nad ulaganjem, dati ulaganje u zakup ili najam ili ga premjestiti u područje jedinice lokalne samouprave za koje korisnik ostvaruje manji broj bodova po kriterijima odabira.

Više informacija pronađite ovdje ili u dokumentu ispod teksta.

Savjetovanje je otvoreno do 24.6.2022., napominju iz Ministarstva.


Tagovi

Javno savjetovanje Nacrt natječaja Male klaonice Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.