Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere pomoći
  • 18.08.2022. 16:10

Vučković: Zbog suše u pripremi mjere pomoći poljoprivrednicima

Najavila je i da će Ministarstvo poljoprivrede uskoro objaviti dvije nove odluke o financiranju javne infrastrukture navodnjavanja, a u rujnu i prvi namjenski natječaj samo za opremu za navodnjavanje. 

Foto: Pixsell/Robert Anic
  • 7.198
  • 674
  • 0

U Hrvatskoj će se ove godine na poljoprivrednim prinosima osjetiti velike posljedice suše, no prehrambena sigurnost trenutno nije narušena, a pripremaju se i mjere pomoći te sastanak s poljoprivrednim proizvođačima, kazala je u četvrtak ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica je u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade najavila da će danas održati sastanak s predstavnicima proizvođača, ponajprije s onima iz sektora biljne proizvodnje, zbog ekstremnih vrućina i nedostatka vode na poljoprivrednim imanjima, što loše utječe na njihovu proizvodnju.

Pripremaju se krizne mjere

Ocijenila je i da za temu posljedica suše vlada veliko zanimanja javnosti, pri čemu je istaknula da se procjene šteta samih proizvođača, udruga i ministarstva na poljoprivrednim kulturama vrlo razlikuju. Posebice se, kako je dodala, od njihovih razlikuju procjene Europskog opservatorija za sušu, pa stoga nije htjela sada iznositi podatke, najavivši međutim da će se pomoći proizvođačima, jer se to i inače "stalno radi".

Tako se pripremaju krizne mjere za stočarstvo, kao i mjera za ruralni razvoj, koja će vrijediti oko 200 milijuna kuna, a odnosit će se na mikro, male i srednje proizvođače, o čemu će se raspravljati na sastanku s proizvođačima.

Podsjetila je i da su do sada u okviru mjera ruralnog razvoja i unapređenja sela u posljednjih nekoliko godina ugovorili 17 projekata izgradnje javne infrastrukture navodnjavanja, s maksimalnim iznosom potpore od 15 milijuna eura, a od toga je šest kompletno završeno, dva su pred završetkom, a ostali se izrađuju. 

Najavila je i da će Ministarstvo poljoprivrede uskoro objaviti dvije nove odluke o financiranju javne infrastrukture navodnjavanja, a u rujnu i prvi namjenski natječaj samo za opremu za navodnjavanje. 

Niži prinos kukuruza

Na pitanje novinara mogu li se zbog suše očekivati i nove, više cijene primjerice mesa, Vučković je kazala da na cijene utječu i mnogi drugi faktori pa i odnos ponude i potražnje, ali da će uz mjere Vlade kojima se nastoji osnažiti hrvatsku primarnu poljoprivredu i preradu sigurno u konačnii utjecati pozitivno na stabilnost i na krajnje potrošače. 

"Oko procjena uroda prije suše koja traje već dva i pol mjeseca, za kukuruz je procjena bila na razini 2,3 milijuna tona, a naše su potrebe između 1,4 i 1,5 milijuna tona", kazala je ministrica. Kako je najčešće spominjani pad prinosa ovih dana 30 posto, to dakle upravo svodi kukuruz otprilike na tih oko 1,5 milijuna tona. "Ipak, trebamo razmišljati i o novim aktivnostima jer će dio kukuruza otići u izvoz, kao i svake godine", napomenula je.

S te strane, ponovila je da prehrambena sigurnost u zemlji nije ugrožena, jer velik udio nabave ili 50 posto se odnosi na kukuruz, u što je uključen i sjemenski kukuruz, za što je odobrena i prva potpora iz EU pod privremenim okvirom napravljenim zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Taj će program, kako je najavila, za tjedan-dva biti na Vladi.

Odgovorila je i da je trenutno nezahvalno procjenjivati koje bi sve županije mogle proglasiti elementarnu nepogodu zbog suše, jer su za to uvjeti propisani zakonom i ovise o procjenama šteta i udjelu u prihodima, ali činjenica je i da je suša pogodila šire područje, i sjeverozapadnu Hrvatsku i Slavoniju, kao i jadransku regiju. "Vidjet ćemo kako će biti, ali priprema se program potpora za proizvođače vrijedan 200 milijuna kuna", poručila je ministrica.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Marija Vučković Elementarna nepogoda Suša Prinosi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]