Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potres
  • 08.01.2021. 15:55
  • Sisačko-moslavačka, Sisak

Vučković: Krenule su isplate potpora poljoprivrednicima s pogođenih područja

Ministrica poljoprivrede obišla je danas potresom razoreno područje Sisačko-moslavačke županije.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL(arhiva)
  • 2.031
  • 200
  • 1

"Oko 2.700 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je pretrpjelo štetu i ugroženo je, a od tog broja je 2.100 njih već obiđeno. Pokušali smo doći do svakog poljoprivrednika i naši kontakt telefoni su im dostupni. Nažalost, još ima pojedinačnih slučajevima u udaljenijim zaseocima do kojih nismo stigli", izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković za obilaska potresom razorenog područja Sisačko-moslavačke županije.

U akciji je angažirano 40 savjetnika i zaposlenika Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. "Itekako ćemo doći do svakog poljoprivrednika na ovom i na drugom pogođenom području, u Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji", dodala je. 

Vučković je istaknula kako se Ministarstvo u ulozi koordinatora uključilo u pružanje pomoći poljoprivrednicima na stradalom području te je poduzeto niz aktivnosti kako bi pomoć bila sustavna.

Poljoprivredu očekuje sveobuhvatna obnova 

Naglasila je kako su krenule isplate potpora poljoprivrednicima, a poduzete su i aktivnosti kako bi se malim gospodarstvima pomoglo u plasmanu proizvoda. "Posebno zahvaljujem prehrambenoj industriji i našim velikim poljoprivrednim sustavima, koji se besprijekorno odazivaju na sve naše molbe i upite. Oni tako otkupljuju i količine proizvoda od malih proizvođača, i to po korektnim cijenama. To za sada ide i ići će i dalje", rekla je Vučković.

Spomenula je kako poljoprivredu očekuje i sveobuhvatna obnova u koju će se također uključiti ministarstvo te poručila kako pritom neće biti previše administriranja.

Isplata izravnih potpora za 14.000 OPG-ova

Rekla je kako je uspostavljena i suradnja s drvoprerađivačima i njihovim udruženjem pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, kao i s Hrvatskim šumama te su osigurane donacije u svim fazama sanacije i obnove područja stradalog u potresu.

Na potresom pogođenom području nalaze se i neke tvrtke koje se bave preradom drva, koje su također pretrpjele štete i radi se na programu pomoći stradaloj drvoprerađivačkoj industriji, naglasila je. 

Donacija mlijeka 

Ministrica je sa suradnicima najprije boravila u skladištu Crvenog križa u Sisku, gdje je bila i na primopredaji mlijeka koje je donirala tvrtka Belje, a gdje se upoznala i s načinom podjele prehrambenih proizvoda. Naime, tu se, sukladno novom sustavu, pripremaju obiteljski paketi težine devet kilograma.

Predstavnici Hrvatskog Crvenog križa (HCK) su tom prilikom zahvalili prehrambenim tvrtkama, među kojima je i Belje, kao i drugim donatorima koji su njihovi stalni opskrbljivači. 

Dosad je bilo jako mnogo privatnih pojedinačnih donatora, ali sada se opskrba sve više organizira sustavno, istaknuli su predstavnici HCK-a, poručujući i kako su njihovi zaposlenici i volonteri spremni na dugotrajno angažiranje, jer su svjesni kako će opasnost trajati još mjesecima. 

Sa suradnicima, ministrica će danas obići i Petrinju te Glinu te posjetiti nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kao i skladišta donirane stočne hrane.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Potres Ministarstvo poljoprivrede Marija Vučković Potpore Isplata

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]