Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna plaćanja
  • 27.02.2020. 11:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vlada: Za program izravnih plaćanja za 2019. godinu 2,87 milijardi kuna

To je šest posto više sredstava nego za 2018. godinu, kada je omotnica bila 2,71 milijardu kuna, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Foto: Pixabay/Filip Filipović
  • 3.111
  • 351
  • 0

Vlada je u četvrtak donijela uredbu o financijskoj strukturi omotnice za program izravnih plaćanja za 2019. godinu, za što je ukupno osigurano 2,87 milijardi kuna. 

To je šest posto više sredstava nego za 2018. godinu, kada je omotnica bila 2,71 milijardu kuna, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Podsjetio da se ovakva uredba donosi od 2013. godine, pri čemu se udio iz državnog proračuna iz godine u godinu smanjuje, dok se istovremeno povećava udio iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (ERJP). Tako će se 2022. godine program u cijelosti financirati iz EFJP.

Od ukupnog iznosa omotnice u iznosu od 2,87 milijardi kuna, iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EFJP) na raspolaganju je 2,35 milijardi kuna, a iz državnog proračuna planirano je 519,7 milijuna kuna.

Javlja i Ministarstvo: isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera kreće 17. veljače

"Dio financijskih sredstava već je isplaćen krajem prošle godine, a ostatak će biti isplaćen u dvije rate, tijekom veljače i ožujka te zadnji dio u svibnju ove godine", naglasio je Tušek.

Naime, krajem prošle godine je već isplaćen iznos od 1,3 milijardi kuna, a sljedeći obroci će se isplatiti tijekom veljače i ožujka kako bi se poljoprivrednicima pravovremeno osigurala obrtna sredstva za pripremu proljetne sjetve, te u svibnju.

Za osjetljive sektore u poljoprivredi 121 milijun kuna

Vlada je danas donijela i odluku o Programu državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za ovu godinu, za što je osiguran iznos od 121 milijun kuna.

Programom se provode mjere potpore za uzgoj mliječnih krava, uzgoj rasplodnih krmača, za proizvodnju duhana, maslinovo ulje te za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja.

Ukupna financijska sredstva za provedbu programa osigurana su u državnom proračunu za ovu godinu, kao i u projekcijama proračuna za 2021. i 2022. godinu.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Izravna plaćanja Vlada Omotnica Osjetljivi sektor

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!