Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino
  • 10.09.2020. 14:00

Vlada 13,18 milijuna neutrošenih kuna preraspodijelila za pomoć sektoru vina

Riječ je o sredstvima koja se uslijed pandemije koronavirusa nisu utrošila za mjere Informiranje u državama članicama, Promidžba u trećim zemljama, Rekonstrukcija i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije i marketing vina.

Foto: Jumpstory
  • 155
  • 285
  • 0

Izmjenama Nacionalnog programa pomoći sektoru vina od 2019. do 2023., Vlada je u četvrtak, 10. rujna preraspodijelila neutrošeni iznos od 13,18 milijuna kuna, i to za dvije mjere - Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina.

Na takvu preraspodjelu se odlučila jer je u okviru Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi od planiranih 93,19 milijuna kuna za provedbu Nacionalnog programa pomoći sektoru vina ostalo neutrošeno 13,18 milijuna kuna odnosno 1,7 milijuna eura.

Riječ je o sredstvima koja se uslijed pandemije koronavirusa nisu koristila za mjere Informiranje u državama članicama, Promidžba u trećim zemljama, Rekonstrukcija i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije i marketing vina.

Pomoć sektoru koji je značajno pogođen

Neutrošeni iznos od 13,18 milijuna kuna odnosno 1,7 milijuna eura preraspodijelit će se za dvije mjere odnosno za destilaciju i krizno skladištenje vina.

Tako će se iznos za mjeru Destilacija vina u kriznim slučajevima povećati za gotovo 1,1 milijun eura, na ukupno 4,96 milijuna eura. Za mjeru Potpora za krizno skladištenje vina iznos će se povećati za 659,2 tisuće eura pa će za tu mjeru na raspolaganju biti ukupno oko 1,2 milijuna eura.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković objasnila je kako se izmjene i dopune Nacionalnog programa pomoći sektoru vina donose u skladu s uredbom o zajedničkoj organizaciji tržišta te su donesene nakon izbijanja pandemije Covid-19 u okviru brojnih prilagodbi sektora i pomoći poljoprivredi.

Nakon posljednjeg delegiranja od osnovne uredbe omogućeno nam je zatražiti povećanje potpore za krizno skladištenje i destilaciju", rekla je Vučković, dodajući kako se predlaže iznos za destilaciju povećati za oko osam milijuna kuna, a krizno skladištenje za pet milijuna kuna.

Na ovaj će se način pomoći sektoru koji je značajno pogođen pandemijom, istaknula je ministrica poljoprivrede.

Prihvaćeno i izvješće Agencije za obalni promet

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i izvješće o radu Agencije za obalni i linijski pomorski promet u prošloj godini, u kojoj su prihodi Agencije iz poslovanja iznosili 323,9, a rashodi 323,4 milijuna kuna.

Kako je izvijestio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, brodari koji su održavali profitabilne linije u državni proračun u 2019. godini su uplatili 5,5 milijuna kuna s osnova promjenjive naknade za koncesiju i 130 tisuća kuna s osnova fiksne naknade za koncesiju.

Brodari koji su obavljali linije bez obveze javne usluge (sezonske) na ime naknade u 2019. godini u proračun su uplatili 594,1 tisuću kuna.

S osnova povrata prekomjerno isplaćenih potpora, oni koji obavljaju javni prijevoz kao uslugu od općeg gospodarskog interesa uplatili su 611,7 tisuća kuna.

Na uplate u državni proračun iz nadležnosti poslova Agencije odnose se i plaćanja za izdavanje otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz, a u 2019. godini s te osnove uplaćeno je 4,4 milijuna kuna.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Vino Destiliranje Skladištenje Vlada RH Nacionalni program pomoći

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]