Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 07.03.2023. 08:50

Uzgajivači ovaca, koza i izvornih pasmina peradi podnesite zahtjev za potporu!

Započelo je i podnošenje zahtjeva za Potporu za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za 2023. godinu kao i izvornih pasmina peradi.

Foto: Goran Gazdek
  • 4.532
  • 218
  • 0

Uz Jedinstveni zahtjev za izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjere, započelo je i podnošenje zahtjeva za Potporu za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za 2023. godinu, objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Podnosi se putem AGRONET-a, potom je isti potrebno ispisati, ovjeriti potpisom i dostaviti nadležnoj podružnici Agencije.

Za potporu su prihvatljiva ženska grla koja:

  • sudjeluju u provedbi uzgojnog programa određene pasmine (što se dokazuje na način da su grla upisana u pasminske matične knjige)
  • su starija od 12 mjeseci na dan 30. rujna 2023. godine ili imaju evidentirano janjenje/jarenje do 30. rujna 2023. godine
  • su nazočna na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika na dan 1. listopada 2023. godine
  • su prisutna na gospodarstvu, u razdoblju od 1. listopada 2022. godine do 30. rujna 2023. godine, imaju evidentirano prosječno najmanje 0,8 janjenja odnosno jarenja po jednom prihvatljivom grlu.

Napominju i da od ukupnog broja prihvatljivih grla mliječnih i kombiniranih pasmina ovaca i koza, na dan 30. rujna 2023. godine, mora biti najmanje 70 posto grla po korisniku koja sudjeluju u kontroli mliječnosti koju provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Za potporu su prihvatljiva muška grla, odnosno uzgojno valjani ovnovi i jarčevi koji:

  • su testirani i pozitivno ocijenjeni na vlastiti rast i razvoj
  • sudjeluju u provedbi uzgojnog programa određene pasmine, a što se dokazuje na način da su grla upisana u pasminske matične knjige
  • su nazočni na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika na dan 1. listopada 2023. godine.

S tim da se jedinični iznos po grlu utvrđuje na temelju ukupnog broja prihvatljivih grla za potporu i predviđenih proračunskih sredstava, a ne može biti veći od 17,25 EUR (130,00 HRK).

Detalje o potpori pogledajte ovdje.

Zahtjev za Potporu za unaprjeđenje uzgoja, mogu podnijeti i uzgajivači izvornih pasmina peradi. Također putem AGRONET-a do 15. svibnja te ga je potom potrebno ispisati, ovjeriti potpisom i dostaviti nadležnoj podružnici Agencije za plaćanja.

Za potporu su prihvatljivi uzgojno valjani kljunovi izvornih pasmina peradi kokoši hrvatice i zagorskog purana koji:

  • sudjeluju u provedbi uzgojnog programa za izvorne pasmine peradi, kokoš hrvaticu i zagorskog purana (što se dokazuje upisom u Središnji popis matičnih jata izvornih pasmina peradi kojeg vodi Ministarstvo poljoprivrede)
  • se nalaze na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika na dan 15. listopada 2023. godine.

Jedinični iznos potpore utvrđuje se temeljem ukupnog broja prihvatljivih kljunova za potporu i visine sredstava predviđenih Programom, pri čemu jedinični iznos potpore ne može biti veći od 14,60 EUR (110,00 HRK) po prihvatljivom kljunu zagorskog purana i 5,31 EUR (40,00 HRK) po prihvatljivom kljunu kokoši hrvatice.

Detalje pogledajte ovdje.


Tagovi

Potpora Program potpore Uzgoj ovaca i koza Prihvatljiva grla AGRONET APPRRR


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]