Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencijska prijevara
  • 24.05.2023. 13:00

Uzeo 220.000 eura za nepostojeći maslinik? EU tužitelji podigli optužnicu

Okrivljenik je APPRRR-u podnio tri zahtjeva za potporu, jedna isplata je sjela, opisuje Ured europskog javnog tužitelja.

Foto: Depositphotos/zestmarina, V. Stapić
  • 2.706
  • 270
  • 0

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu, podigao je danas još jednu optužnicu zbog prijevare s poljoprivrednim potporama. 

Kako su objavili, okrivljenik, hrvatski državljanin, vlasnik je obrta i optužen je zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprave.

Tereti ga se da je u razdoblju od ožujka 2015. do studenog 2021. neosnovano pribavio bespovratna sredstva u velikim iznosima za poljoprivredne projekte, koji se sufinanciraju sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) i iz Državnog proračuna.

"Kako je pokazala istraga, okrivljenik je u prijavama podnesenim Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju lažno prikazao da raspolaže novčanim sredstvima potrebnim za provedbu prijavljenih projekata, da je izvršio plaćanja prema dobavljačima, iako prikazana plaćanja nikada nisu izvršena te da nema dugovanja prema Državnom proračunu", opisuju tužitelji. 

Podnio je ukupno tri zahtjeva za odobrenje i isplatu bespovratne potpore projektima njegovog obrta. Temeljem jednog, Agencija za plaćanja isplatila je iznos od 221.873,84 eura (1.671.708,46 kuna). 

Kod preostala dva do isplate nije došlo jer je APPRRR u međuvremenu otkrila da okrivljenik ima dug po osnovi javnih davanja Državnom proračunu RH. 

Navode i da šteta za Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj iznosi 188.592,76 eura (1.420.952,20 kuna), a za Državni proračun 33.281,08 eura (250 756,26 kuna).

Kako je doznao Telegram, optužnica je podnesena protiv istarskog poduzetnika koji je novac tražio za fantomski maslinik


Tagovi

Ured europskog javnog tužitelja EPPO Optužnica Subvencijska prijavara Potpore APPRRR Nepostojeći maslinik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]