Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodjela ugovora
  • 30.08.2022. 14:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Uručeni novi ugovori iz Programa ruralnog razvoja vrijedni 133 milijuna kuna

Uručeni su novi ugovori iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti većoj od 133 milijuna kuna za 19 korisnika. Najveći se odnose na dva sustava za navodnjavanje na području Osječko-baranjske županije

Foto: OBŽ
  • 4.128
  • 247
  • 0

Ugovore iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti većoj od 133 milijuna kuna za 19 korisnika u Osijeku je uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknuvši, između ostaloga, kako se oni odnose na podršku malim i mladim poljoprivrednicima kao i razvoj značajnih investicija. 

"Imamo i dva velika ugovora, zahvaljujući suradnji Osječko-baranjske županije (OBŽ) i Hrvatskih voda, vrijedna 122 milijuna kuna. Riječ je o javnoj infrastrukturi navodnjavanja koja će omogućiti navodnjavanje 1.200 hektara površina", rekla je ministrica Vučković u Osijeku dodavši kako u OBŽ imaju već tri ugovora za navodnjavanje. Nada se, dodala je, kako će se ti sustavi i koristiti.

Isplaćeno 2,2 milijarde kuna

Istaknula je kako se priprema poseban natječaj za financiranje opreme za navodnjavanje hrvatskih poljoprivrednika. Dodala je kako su poljoprivrednici s područja Osječko-baranjske županije ugovorili projekte i potpore u vrijednosti 2,7 milijardi kuna pri čemu je do danas isplaćeno 2,2 milijarde kuna. 

"Ako govorimo o izravnim plaćanjima koja se najčešće spominju, odnosno plaćanja po hektaru, ali ne isključivo samo na to, onda su isplate na ovom području u posljednjih sedam godina više od 4,6 milijardi kuna", rekla je Vučković pohvalivši OBŽ u kojoj udio mladih poljoprivrednika premašuje 19 posto. 

Ugovore je dobilo 19 korisnika

Antun Vujić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi rekao je kako je Osječko-baranjska županija stup hrvatske poljoprivrede te da se više od 25 posto svih potpora isplaćuje upravo njoj kroz različite projekte. 

"Ugovore koje smo danas potpisali treba dovesti do kraja, a pri tome paziti da se ne napravi nešto što nije prihvatljivo. Mora se voditi računa da se ugovori realiziraju onako kako je propisano", istaknuo je Vujić te napomenuo kako je do sada iz Programa ruralnog razvoja koji je od 2014. do 2020. pa sada, do 2022., povećan sa sredstvima za prijelazno razdoblje, s euro sredstvima, koji vrijedi preko 25 milijardi kuna, a do sada je ugovoreno preko 20 milijardi kuna dok je 18 isplaćeno. 

Miladinović: Kupio sam liniju za doradu sjemena, prikolicu i sijačicu

"Ova godina je pokazala da je suša nemilosrdna, a žitarice, te soja, suncokret i kukuruz u potpunosti su stradali i zbog toga je budućnost u navodnjavanju. OBŽ ima potencijal za 150.000 hektara navodnjavanja, raspolažemo kroz akumulacije te rijeke Dravu i Dunav sa 135 milijuna kubnih metara vode, i na tome radimo. Te prioritete realiziramo i kroz ove ugovore", istaknuo je osječko-baranjski župan Ivan Anušić navodeći kako se dva ugovora za dva sustava za navodnjavanje odnose na Dalj i Gat koji će uskoro biti završeni. 

Istaknuo je kako se na području OBŽ-a gradi 16 sustava, od kojih su neki završeni, dok su neki u fazi projekta i pripreme. "Radi se o sustavima za navodnjavanje koji su ključni za nastavak poljoprivrede u Slavoniji, a usudio bih se reći i za ostatak Hrvatske", poručio je Anušić najavljujući kako bi se s ministricom Vučković uskoro opet trebali vidjeti na otvorenju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji je u ponedjeljak prošao tehnički pregled. 

Ratar Mirko Miladinović iz Koritne jedan je od potpisnika ugovora koji se prijavio na mjeru 4.1.1. za sjemenarstvo i odobreno mu je 530.000 kuna. Upravo onoliko, kako kaže, koliko je i tražio. "Uzeo sam si liniju za doradu sjemena kapaciteta 5 tona na sat, traktorsku prikolicu i jednu sijačicu za sjetvu širokorednih kultura. Prvi puta sam išao na državne mjere jer sam do sada koristio županijska sredstva i poticaje", objasnio je ovaj poljoprivrednik kojemu dobiveni novac puno znači jer će polovicu dobiti, kaže, u povratu. Zadovoljan je, dodaje, i s ovim, ali se priprema ići i na druge mjere. "Cijeli taj posao vodio je konzultant koji me je koštao 5.000 kuna na 500.000 kuna", dodao je za kraj. 


Tagovi

Marija Vučković Ivan Anušić Ruralni razvoj


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner