Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPGH Život
  • 12.04.2018. 10:00

Udruga OPGH Život: Ograničenja u natječaju za mjeru 6.1.1. nisu poticaj mladima za rad u poljoprivredi

Smatramo da svaki mladi poljoprivrednik po definiciji ima pravo bez ikakvih ograničenja u rokovima na jedno korištenje sredstava iz mjere 6.1.1. u punom iznosu, zaključuje se u priopćenju Udruge Život. 

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 1.367
  • 157
  • 0

Na objavu natječaja za mlade poljoprivrednike po novim pravilima, reagirala je Udruga OPG-a Hrvatske Život. "Treniranje izmišljanja kvazi  pravila za mlade poljoprivrednike se nastavlja s ograničenjem roka na 24 mjeseca od kada su nositelji poljoprivrednog gospodarstva. To svakako nema nikakvog smisla jer to nije u definiciji mladog poljoprivrednika, a pogotovo jer imate velike šanse, ako ne prođete na natječaju, da vam prođe rok od 24 mjeseca i da nikad ne iskoristite tu mjeru", upozoravaju iz Udruge. 

Neki, smatraju, nemaju nikakvu mogućnost pristupa toj mjeri zbog uvjeta prihvatljivosti članak 6. c) radno iskustvo iz poljoprivrede ili veterine u trajanju od najmanje dvije godine i dokaz o stručnom usavršavanju i osposobljavanju. "Jer ako ste u želji da se bavite poljoprivredom napravili stručno usavršavanje a niste nositelj poljoprivrednog gospodarstva duže od 24 mjeseca ne možete pristupiti natječaju".

Ograničenja nisu poticaj mladima 

K tome, ako budete nositelj poljoprivrednog gospodarstva duže od 24 mjeseca onda vam je kasno jer ni onda zbog ograničenja roka od 24 mjeseca ne možete pristupiti natječaju. 

"Takva pravila može samo naše ministarstvo osmisliti. To s tim ograničenjima svakako nije poticanje mladih za rad u poljoprivredi i ostanak na selu. 
Svakako tu treba istaknuti da vam država tu ništa ne poklanja jer ćete vi sve te novce debelo vratiti u proračun. Samo izračunajte ako vam je bruto plaća 7.000 kn mjesečno, koliko ćete kroz 5 godina vratiti u proračun. Zapravo tu država zarađuje na vama jer većina sredstava koju će vam dodijeliti dolazi iz EU. Budite oprezni, što ako vam kroz 5 godina iz nekih razloga propadne ulaganje, sve novce morate vratiti. 

Objavljen novi natječaj za mlade poljoprivrednike, do 132 milijuna kuna potpora po novim pravilima!

Ako je ta mjera predviđena kao pomoć mladim poljoprivrednicima u početku svog poslovanja i dostizanju konkurentnosti smatramo da obavezno zapošljavanje korisnika te mjere je veliki teret i nepotrebno opterećenje koje svakako nije potrebno nekome tko započinje svoj poslovni put. A kad znamo da u mjeri 4 veliki ne moraju imati niti jednog zaposlenog da bi se prijavili na natječaj onda to sve smatramo udarom na mladog poljoprivrednika. Smatramo da svaki mladi poljoprivrednik po definiciji za mladog poljoprivrednika ima pravo bez ikakvih ograničenja u rokovima na jedno korištenje sredstava iz mjere 6.1.1. u punom iznosu", zaključuje se u priopćenju Udruge Život. 

Ograničenje odredila Europska komisija, ne Ministarstvo

Podsjećamo, Ministarstvo je uvelo novu kategoriju poljoprivrednika koji se mogu prijaviti na operaciju 6.1.1. Do sada su to mogli samo oni kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost i koji su obveznici socijalnog osiguranja po osnovi poljoprivrede, a sada su omogućili da se na natječaj prijave i oni kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost. Razlika je u visini potpore koju mogu ostvariti mladi, pa tako oni koji se bave isključivo poljoprivredom i dalje mogu dobiti 372 tisuće kuna potpore, a oni kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost 148.000 kuna.

Na natječaj se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina (na dan podnošenja Zahtjeva za potporu) koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni za nositelja poljoprivrednog gospodarstva, ali ne duže od 24 mjeseca prije podnošenja Zahtjeva za potporu. 

Inače, doznajemo u Ministarstvu, ograničenje od 24 mjeseca za mlade poljoprivrednike postavila je Europska komisija, a ne Ministarstvo poljoprivrede. Prethodno je bilo 18 mjeseci, međutim podignuto je na 24 mjeseca. 


Tagovi

Udruga OPG-a Hrvatske Život Ministarstvo poljoprivrede Mjera 6 Mladi poljoprivrednici Potpore


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.