Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 02.07.2018. 13:30

Tolušić: Udružite se! Uspostavu proizvođačkih grupa i organizacija kroz mjeru 9 financiramo s 500 tisuća eura!

Uskoro objavljujemo novi natječaj za mjeru 9, pravilnik je u e-savjetovanju, informirajte se i komentirajte. Udružite se!, pozvao je ministar.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 622
  • 41
  • 0

Prvi put otkako je ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić obišao je poljoprivredne proizvođače u okolici Ivanić Grada. 

U sklopu obilaska, u pratnji domaćina, gradonačelnika Ivanić Grada Javora Bojana Leša, navodi se na stranici Ministarstva, posjetili su tvrtku Širjan d. o. o. koja se bavi uzgojem tovne junadi, a povukla je i 38 milijuna kuna iz fondova Europske unije. Obišli su i proizvođačku organizaciju Gomolava jabuka koja okuplja 18 proizvođača jabuke koji u vlasništvu imaju oko 176 ha nasada jabuke i ekološku proizvodnju aronije tvrtke Aronija uživo d.o.o. gdje se aronija uzgaja na gotovo 17 hektara i najveći je nasad aronije u Hrvatskoj. Nakon toga su obišli farmu peradi i proizvodnju jaja Lukač d. o. o. kapaciteta 78.900 nesilica i 30.000 pilenki. Posjet je završio obilaskom Vinarije Voštinić-Klasnić koja je vodeća u tom kraju i čija vina postužu zavidne ocjene u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji. 

"Prvi puta sam ovdje u obilasku poljoprivrednih proizvođača od kad sam ministar poljoprivrede. Ovdje ima najviše poljoprivrednih površina u cijeloj Zagrebačkoj županiji, a nedavno je usvojen i Plan raspolaganja poljoprivrednim zemljištem što svakako pohvaljujem. Gospodarstva koja smo obišli primjer su korištenja sredstava Programa ruralnog razvoja, ali i pretpristupnih fondova koji su nam bili na raspolaganju. S obzirom na petu godišnjicu članstva u EU možda je ovo najbolji odgovor na pitanje što nam je donijela Unija", rekao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Na posjet Ivanić Gradu, osvrnuo se i na svom facebook profilu: "Izvrstan sok od jabuke probao sam danas u proizvođačkoj organizaciji kraj Ivanić Grada koja okuplja 18 hrvatskih proizvođača sa 176 hektara nasada jabuke. Što za njih rade? Planiraju proizvodnju, nabavljaju jeftiniji repromaterijal, pakiraju, prerađuju, skladište i distribuiraju njihove proizvode.

Uspostavu proizvođačkih grupa i organizacija kroz mjeru 9 Programa ruralnog razvoja financiramo s 500 tisuća eura kojima tijekom 5 godina plaćamo: troškove zaposlenika, najma i režija za uredski prostor te udruženo plasiranje proizvoda članova, pripremu proizvoda za prodaju, objedinjavanje ponude, opskrbu kupaca na veliko i razvoj marketinga.

Uskoro objavljujemo novi natječaj za mjeru 9, pravilnik je u e-savjetovanju, informirajte se i komentirajte. Udružite se!", pozvao je Tolušić. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Tomislav Tolušić Proizvođačke organizacije Mjera 9


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).