Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna plaćanja
  • 25.02.2022. 13:30

Tko ima najveće vrijednosti povijesnih prava na plaćanja?

Od 170 tisuća registriranih poljoprivrednika, njih 18.758 prima veći iznos poticaja od ostalih, zbog povijesnih prava na plaćanja. Izdvojili smo TOP 10 korisnika po vrijednosti jednog prava.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 5.360
  • 413
  • 2

U tijeku je isplata prve rate potpore poljoprivrednicima u iznosu od dvije milijarde kuna. Kroz sve oblike izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja, hrvatskim poljoprivrednicima će se ove godine isplatiti ukupno 4,2 milijarde kuna, temeljem njihovih zahtjeva podnesenih u 2021. godini.

Ta potpora isplaćuje se temeljem prava na plaćanja, koja nisu ista za sve poljoprivrednike, pa će neki stočari dobiti puno veće iznose osnovnog plaćanja, zbog povijesnih prava – odnosno proizvodnje u sektorima mlijeka, tova goveda, ovaca i koza, koju su imali prije ulaska Hrvatske u EU.

Danas je više ne moraju ni imati, jer zadržavanje proizvodnje nije uvjet za isplatu potpore. Tako imamo, u najmanju ruku, neobičnu situaciju da veliki broj stočara i dalje prima veći poticaj, a da u svojim štalama nemaju ni jedno grlo stoke.  Ali to nije sve - takva će se politika  nastaviti i u novom programskom razdoblju od 2023. godine, jer država planira zadržati isti sustav prava na plaćanja i ne zadirati u povijesna prava, iako je bavljenje stočarstvom nekima zaista davna prošlost.

Zašto susjed prima veći poticaj? Što su povijesna prava?

Povijesna prava na plaćanja osnova su za izračun osnovnog plaćanja, a temelje se na referentnoj 2011. godini, kada ih je APPRRR dodijelila svakom registriranom poljoprivredniku po principu - svaki prihvatljivi hektar jedno pravo. Danas takva veća prava ostvaruje ukupno 18.758 poljoprivrednika.

Prosječna nacionalna vrijednost jednog prava na plaćanje iznosi 169 eura, ali gotovo svaki poljoprivrednik ima drugačiju individualnu vrijednost prava i to u rasponu od 100 do gotovo 6.000 eura.

TOP 10 korisnika povijesnih prava na plaćanja

Naziv PG-a        

Vrijednost prava (€)

Majdak promet d.o.o.

 5.898,18

Tvornica stočne hrane d.d. Čakovec 

 5.686,98

Rigeta d.o.o.

 4.159,95

Vigor d.o.o. 

 3.014,94

Poljoprivredno poduzeće Ivanec d.o.o. 

 1.342,50

Valalta d.o.o. 

1.012,07

Mesna industrija Ravlić d.o.o. 

 1.008,32

Farma muznih krava Orlovnjak d.o.o. 

 854,07

Farma muznih krava Mala Branjevina d.o.o. 

710,01

Tokić Marko 

 705,31

Izvor: APPRRR

Za razliku od stočara bez stoke koji primaju povijesna prava na plaćanja, svaka od gore navedenih tvrtki i dalje drži stoku na svojim farmama.

Uz veću potporu koju dobivaju temeljem toga, ove tvrtke ostvaruju i dodatnu potporu. Uz osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje, neke od njih primaju proizvodno vezanu potporu za tov junadi i rasplodne krmače, a neke za krave u proizvodnji mlijeka i mliječne krave.

Pitali smo nadležne koliko je poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj, kojima su dodijeljena prava veće vrijednosti u stočarstvu, a da na zahtjevu za potporu 2021. godine nisu prijavili ni jedno grlo stoke.

Dok čekamo tu informaciju treba razmisliti o tome je li, u okolnostima s manje novca, opravdano smanjiti potporu za npr. područja s prirodnim ograničenjima, a nastaviti plaćati prazne štale.


Tagovi

Povijesna prava Prava na plaćanja ZPP EU Izravna plaćanja Stočari bez stoke Dodjela prava na plaćanja Ministarstvo poljoprivrede APPRRR


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]