Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 02.08.2016. 08:40

Sumnjivi odbijeni, 316 mil. kn ide u nove natječaje

316 milijuna kuna od odbijenih projekata prebacuje se u nove natječaje Mjere 4!

Foto: Borna Filic/PIXSELL Napomena
  • 7.601
  • 388
  • 0

"U konačnici smo utvrdili za 10 projekata da se radi o umjetno stvorenim uvjetima te će Agencija shodno tome izdati odluku o odbijanju potpora za iste zbog utvrđene sumnje za umjetno stvorene uvjete s namjerom ostvarenja većeg broja bodova odnosno većih financijskih iznosa potpore", izjavio je jučer vršitelj dužnosti ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi Ivan Macanić.

Prljava igra 10 tvrtki - tko je ukrao Mjeru 4?

Odbijeno financiranje za 10 projekata

Podsjetimo, od 1.107 prijavljenih projekata u podmjeri 4.1.1 još prošle godine odbijeno je njih 152 zbog neudovoljavanja propisanim kriterijima, a sedam prijavitelja je odustalo. Ostali projekti ušli su u drugu fazu obrade.

Europska komisija savjetovala je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju da određene projekte, kod kojih se pojavila sumnja na umjetno stvaranje uvjeta, dodatno analizira uz pomoć neovisnih revizora te pravosudnih i financijskih institucija RH, što je i učinjeno. Temeljem dodatnih analiza Povjerenstvo za nepravilnosti u Agenciji za plaćanja odlučilo je odbiti financiranje za 10 projekata.

316 milijuna kuna prebacuje se u nove natječaje Mjere 4

Slijedom toga, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju će za osam projekata iz operacije 4.1.1. izdati odluke o odbijanju potpore zbog utvrđene sumnje na umjetno stvaranje uvjeta s namjerom ostvarivanja većeg broja bodova, a time i veće financijske potpore iz EU. Za dva projekta iz operacije 4.2.1. Agencija će izdati Izjave o poništenju obveze.

10 projekata koji neće biti financirani, zatražilo je ukupno 316 milijuna kuna EU novca. Taj će se novac prebaciti u nove natječaje za mjeru 4. Programa ruralnog razvoja RH.

316 milijuna kuna od odbijenih projekata će se prebaciti u nove natječaje za mjeru 4. Programa ruralnog razvoja RH.

Kontrola i nad drugim projektima

Svi ostali projekti koji su dodatno analizirani, a kod kojih nije potvrđena sumnja na nepravilnost bit će pod posebnom prismotrom u nadolazećem razdoblju. Naime, prema EU pravilima, kontrolne aktivnosti ne završavaju nakon izdavanja konačnih odluka o dodjeli sredstava, nego se one provode i prije isplate kao i unutar pet godina od konačne isplate korisniku. Utvrđene nepravilnosti za posljedicu imaju neisplatu potpore ili povrat sredstava.

Za 940 projekata privremene odluke

Za ostalih 940 projekata Agencija za plaćanja izdat će privremene odluke o raspodjeli sredstava. Sredstva se privremeno raspodjeljuju jer se ne mogu financirati svi projekti u okviru dostupnih financijskih sredstava. Uskoro će se na web stranici Agencije objaviti Rang lista s korisnicima kojima je Agencija izdala privremene odluke o raspodjeli sredstava. Nakon isteka žalbenog roka i postupaka koji ga prate, Agencija će izdati i konačne odluke o dodjeli sredstava ili odluke o odbijanju.

Za ostalih 940 projekata Agencija za plaćanja izdat će privremene odluke o raspodjeli sredstava jer se ne mogu financirati svi projekti u okviru dostupnih financijskih sredstava.

Tko je iznad crte?

Upravo zbog toga, crta na Rang listi projekata zaustavljena je na 240-om projektu koji će se financirati u operaciji 4.1.1. Pomicanje crte na rang listi rezultiralo bi dugotrajnim postupkom obrade, kao i čekanjem okončanja svih postupaka koje bi poduzeli korisnici čiji su zahtjevi za potporom odbijeni, a sve to bi stopiralo korištenje raspoloživog EU novca, poručuju iz APPRRR.

Dakle, novac iz prvog natječaja za operaciju 4.1.1. prebacit će se u novi natječaj koji će biti raspisan prema novim pravilima.

"Do crte su prijave projekata koje su detaljno obrađene i koji će biti isplaćeni, a ispod crte nisu. Bivši ministar poljoprivrede Jakovina tako je naložio. Novi natječaj će biti raspisan za one za koje trenutno nema dovoljno sredstava. Europska komisija je na vrijeme upozorila na povećanja alokacije u Mjeri 4 i dogodilo se upravo ono na što su upozoravali", komentira za Agroklub zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

Novi natječaj prema novim pravilima

"Svi oni kojima su dodijeljena sredstva i čiji su projekti čisti na natječajima, radili su sukladno pravilima, a dobit će dodijeljena sredstva nakon završetka projekata. Moramo voditi računa o tome da svaka isplata podliježe kontrolama", rekao je ministar poljoprivrede Davor Romić.

Poljoprivrednici kojima će biti dodijeljena sredstva dobit će ih nakon što projekti završe, jer u ovom slučaju nema avansnih isplata. Većina njih je kažu, veća započela sa prvim ulaganjima u nadi da će im se uloženo i vratiti.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Napomena: Podaci su ažurirani prema najnovijim podacima APPRRR, 16:24h, 02. kolovoza 2016.


Tagovi

Davor Romić Ivan Macanić Mjera 4


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs