Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 20.02.2023. 16:30

Što donosi Program potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade?

Ovim se pravilnikom propisuju uvjeti prihvatljivosti, razdoblje i način podnošenja zahtjeva za potporu, administrativna kontrola, isplata i povrat sredstava.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.576
  • 114
  • 0

Prijedlog pravilnika o provedbi Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda pušten je u javno savjetovanje.

Njime se propisuju uvjeti prihvatljivosti, razdoblje i način podnošenja zahtjeva za potporu, administrativna kontrola, isplata i povrat sredstava.

"Cilj je pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Potporom se nastoje, kažu, sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost subjekata koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda i održati proizvodnju.

Uključuje dvije mjere

U provedbi Programa su dvije mjere. Mjera 1 - potpora za povećanje troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije te Mjera 2 - za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije.

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja te velika poduzeća koja prerađuju poljoprivredne proizvode životinjskog i/ili ne-životinjskog podrijetla.

Između ostalog, u prijedlogu pravilnika stoji da u izračunu prihvatljivog za razdoblje od 1. rujna 2022. godine, količina prirodnog plina i/ili električne energije korištena za izračun prihvatljivog troška ne može biti veća od 70 posto potrošnje korisnika u istom razdoblju 2021. godine.

Koliki je najviši iznos potpore?

Nadalje, količine energenata za izračun prihvatljivog troška su isključivo količine nabavljene od vanjskih dobavljača koje je prihvatljiv korisnik potrošio kao krajnji potrošač.

Najviši iznos potpore po korisniku u obje mjere ni u jednom trenutku ne prelazi 50 posto prihvatljivog troška, Ukupni iznos potpore u Mjeri 1 ne može biti veći od 2 milijuna eura po poduzetniku, a 4 milijuna eura u Mjeri 2.

Više informacija potražite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 27.2.2023., napominju iz Ministarstva.


Tagovi

Javno savjetovanje Prijedlog pravilnika Državne potpore Sektor prerade Cijene energenata Kompenzacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.