Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 02.11.2020. 08:00

Stiže predujam: Isplata 1,5 milijarde kuna u studenom!

Za isplatu predujma poljoprivrednicima je osiguran iznos od 1,5 milijarde kuna, što je 200 milijuna kuna više nego prošle godine.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 16.396
  • 900
  • 0

Isplata predujma za proizvodnu 2020. godinu počinje u drugoj polovici studenoga, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Za isplatu poljoprivrednicima osiguran je iznos od 1,5 milijarde kuna, što je 200 milijuna kuna više nego prošle godine.

Kao i prethodne tri godine, potporu će primiti više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev u 2020. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

"Sredstva se isplaćuju za potporu po površini, odnosno za osnovno, zeleno, preraspodijeljeno plaćanje, mlade poljoprivrednike te proizvodno vezane potpore za povrće, voće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve. Administrativna kontrola i kontrola na terenu provjere svih kriterija za ostvarivanje potpore su u završnoj fazi te je u tijeku priprema odobravanja i isplate avansa", stoji u priopćenju.

Novac za ovu isplatu se refundira iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a u predujmu će se isplatiti maksimalno 70% EU dijela sredstava namijenjenih za proizvodnu 2020. godinu.

Poljoprivrednicima i MSP-ovima 360 milijuna kuna za ublažavanje posljedica pandemije

"U izvanrednim okolnostima izazvanima širenjem bolesti COVID-19 trudimo se pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima na sve moguće načine, pa tako i osiguravanjem dodatnih sredstava i mjera", naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković i podsjetila da su uz isplatu avansa koji će omogućiti poljoprivrednicima planiranje proizvodnje, otvorena i 2 natječaja vrijedna 360 milijuna kuna tzv. Mjera 21, putem kojih će se pomoći najpogođenijima uslijed širenja pandemije.

"Sve navedeno potvrda je činjenice da je poljoprivreda strateški prioritet ove Vlade", navela je.  

Podsjećamo, isplata preostalih 0,8 milijardi kuna potpora na temelju podnesenih jedinstvenih zahtjeva za 2019. godinu započela je 10. travnja. Za potpore prema jedinstvenom zahtjevu za 2019. godinu kroz predujam i prvu ratu isplaćeno je 3,1 milijardi kuna što je bilo 420 milijuna kuna više nego prethodne godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Potpore Poljoprivredna gospodarstva Europski fond za jamstva u poljoprivredi Mjera 21


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]