Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SI-MO-RA Sisak
  • 24.01.2017. 10:30

SI-MO-RA: Velika potpora razvoju poljoprivrede

Prema procjenama Ministarstva regionalnog razvoja, Sisačko-moslavačka županija je najbolja u RH po povučenim sredstvima posljednje dvije godine iz fondova Europske unije i drugih izvora. Samo prošle godine vrijednost tih projekata je 250.950.665 kuna, pet puta više nego 2013.

Foto: Edina Zuko/PIXSELL
  • 5.231
  • 767
  • 0

Prema procjenama Ministarstva regionalnog razvoja, Sisačko-moslavačka županija je najbolja u RH po povučenim sredstvima posljednje dvije godine iz fondova Europske unije i drugih izvora. Samo prošle godine vrijednost tih projekata je 250.950.665 kuna, pet puta više nego 2013.

Velika je to zasluga tamošnje Razvojne agencija SI-MO-RA koja je osnovana je 2006. godine upravo sa ciljem poticanja regionalnog i lokalnog gospodarskog razvoja.

Agencija od tada stručnim i učinkovitim radom pomaže gradovima i općinama, malim i srednjim poduzećima, obrtnicima, zadrugama i nevladinim udrugama u realizaciji poslovnih projekata. Obavlja stručne poslove vezane uz projekte i želi biti promotor i nositelj projekata razvoja Sisačko-moslavačke županije u stvaranju učinkovitog poduzetničkog okruženja s ciljem održivog povećanja životnog standarda za sve građane Županije. Bio je to dobar povod za intervju sa Mariom Čelanom, direktorom Razvojne agencije SI-MO-RA.

Ministar Tolušić prepoznao projekt Pun ceker

Pun ceker - kupujmo lokalno

Svojevremeno smo nešto pisali o Vašem projektu "Pun ceker - kupujmo lokalno", ovo je prilika da malo više kažemo o njemu?

Ideja je pokrenuta u suradnji s kolegama iz Slovenskih Konjica koji su takav projekt uspješno proveli kod sebe. Pun ceker ima za cilj okupljanje OPG-ova, vinara, pčelara te prozvođača poljoprivrednih i ostalih nepoljoprivrednih proizvoda (rukotvorina) s područja Sisačko-moslavačke županije radi lakše komunikacije, rješavanja administrativnih poslova te radi lakšeg ostvarivanja zajedničkog cilja - promicanje lokalne proizvodnje i potrošnje, te ukazivanje cjelokupnoj zajednici na bogatstvo kojim obiluju naši krajevi.

Pun ceker - kupujmo lokalno

Do sada smo otvorili četiri trgovine i to u Sisku, na odmorištu Stari Hrastovi na autocesti Zagreb Lipovac, u Novskoj te u Kutini. Naši poljoprivrednici znaju kako proizvesti, ali dio u kojem trebaju pomoć je daljnja prodaja njihovih proizvoda. Upravo iz ovog razloga smo se i odlučili na ovaj projekt kojim upravo i pomažemo prodaju njihovih proizvoda. Otišli smo i korak dalje i ponudili im i pomoć oko dizajna samih proizvoda odnosno pakiranja.

Zajednica proizvođača Sisačko-moslavačake županije

Upravitelj ste i Zajednice proizvođača Sisačko-moslavačke županije, zadruga je za proizvodnju, trgovinu i usluge. Koliko ona okuplja proizvođača i sudjeluju li oni i u drugim akcijama i projektima osim u projektu "Pun ceker - kupujmo lokalno"?

Premijer Plenković upoznat s rezultatima agencije SI-MO-RA

Tako je, Zadruga okuplja oko 80 proizvođača s 600 raznih proizvoda (domaći sokovi, ocat, rakije, likeri, vina, med, sirevi, mesne prerađevine, čokolade, kava/kapučino, tjestenine, džemovi/pekmezi, čajevi, povrće, orasi, gljive, prepeličja jaja, te razni suveniri i namještaj od starog drveta). Nastojimo ih uključiti u sve naše akcije i promocije domaćih proizvoda kao i cijele Sisačko-moslavačke županije. S obzirom na statistiku koja ukazuje na velik broj OPG-ova i obrta koji su se zatvorili proizašla je ideja za projekt Zajednice proizvođača SMŽ oko okupljanja poljoprivrednika i obrtnika s područja SMŽ, te plasiranje njihovih proizvoda putem trgovina pod imenom "Pun ceker - kupujmo lokalno".

Ministar Tolušić prepoznao projekt

Čini mi se je ta ideja sa "Punim cekerom" i Zajednicom proizvođača dobar primjer koji bi mogao poslužiti i drugim županijama i gradovima kako pomoći lokalnim proizvođačima, a mogla bi ju malo pogurati i mjerodavna ministarstva!

Do sada smo išli u sve škole na području Županije, Ministarstva te smo ih tražili da na svojim stolovima koriste proizvode iz trgovine "Pun ceker - kupujmo lokalno". Naši proizvodi odnedavno se koriste i u Ministarstvu poljoprivrede, na što smo jako ponosni, i ovim putem se i zahvaljujemo ministru Tolušiću koji je prepoznao ovaj projekt. Nadamo se da će i ostale javne ustanove, ministarstva slijediti njihov primjer.

Jedna od brojnih radionica

Primjer slijede i druge županije

Sisačko-moslavačka županija i župan Ivo Žinić su do sada napravili najveći iskorak od sviju realizirajući prošlogodišnju uskrsnicu za sve zaposlenike županije. Nedavno je i sazvao sastanak sa svim ravnateljima javnih ustanova kojima upravlja županija te im predstavio naš projekt i pozvao na suradnju.

Imamo kontakte sa dvije županije koje prema našem modelu kreću u realizaciju sličnog projekta što nam je velika čast da je projekt izašao i izvan okvira naše županije.

17 mladih i 13 malih OPG-a prošli na natječaju

Zahvaljujući Vašoj agenciji 17 mladih OPG-a i 13 malih OPG-a prošlo na natječaju za mjere iz Programa ruralnog razvoja?

Odličan posao u 2016. godini odradio je Odjel za ruralni razvoj unutar naše agencije. Iz Programa ruralnog razvoja tijekom 2016. godine povučeno je 7.250.000,00 kn izravno za male poljoprivrednike koji će ovim sredstvima pokrenuti, modernizirati ili proširiti svoje poslovanje. Sredstva su dodijeljena za financiranje primarne poljoprivredne proizvodnje. SI-MO-RA je pomogla u pripremi natječajne dokumentacije te pisanjem poslovnih planova za poljoprivrednike.

Ovakvi projekti donose puno više od samih novčanih sredstava, daju nadu našim mladim ljudima u budućnost u želju da ostanu u Hrvatskoj da se zadrže u našim ruralnim područjima, da što manje razmišljaju o odlasku u Njemačku, Irsku.

Projekti u agroturizmu

Budući da je Agroklub poljoprivredni portal, zanima nas jeste li u dosadašnjem radu sudjelovali u još nekim projektima privlačenja sredstava iz fondova Europske unije iz oblasti poljoprivrede, turizma, ekologije, općenito poboljšanja uvjeta na ruralnim područjima?

Trenutno radimo na pripremi projekta za dva mala hotela na području naše županije, isto tako u pripremi je preko 10 projekata za nepoljoprivredne djelatnosti na selu odnosno, agroturističkih projekata koji će zasigurno upotpuniti turističku ponudu SMŽ.

Kroz projekte prirodne i kulturne baštine pokušavamo obnoviti i urediti veliki broj utvrda iz vremena Zrinskih, iskoristiti potencijal Lonjskog polja te kroz projekt Crna roda koji je već prošao na natječaju dobiti jedinstveni edukativno interaktivni ulazak u Park prirode u Osekovu koji će i sam za sebe poboljšati turističku ponudu.

Javna ustanova za zaštitu zaštićenih prirodnih vrijednosti SMŽ u suradnji sa županijom i Razvojnom agencijom također priprema jedan sjajan projekt kojim ćemo približiti sve prirodne potencijale naše županije. Također smo započeli i sa osnivanjem trgovačkog društva Destinacijski menadžment Zrin koji će doprinjeti povećanom posjetu turista u našu županiju te edukacijom i izradom novih projekata iz oblasti turizma.

Zadovoljni postignutim, žele više i bolje

Pomažu ideje i educiraju o njihovoj provedbi

Kome još kao razvojna agencija pomažete i na koji način?

Razvojna agencija pomaže svim fizičkim i pravnim osoba, poduzetnicima početnicima, start-upovima, ukratko, svim osobama koje imaju neku ideju koje za cilj ima pokretanje poduzetničkih aktivnosti, a kod nas mogu doći na savjetovanja, ali i pisanje poslovnih planova. Informiramo ih o iskorištavanju povoljnih financijskih mogućnosti u skladu s potrebama poduzetnika, ali i o lokalnim, nacionalnim i internacionalnim projektima razvoja usmjerenih ka smanjenju regionalnih nejednakosti i jačanja razvojnog potencijala.

Uz to, nudimo im edukacije o mogućnosti korištenja sredstva iz EU fondova, kao i edukacije o natječajima koji su u najavi. Do sada smo održali veći broj radionica za zainteresirane o pozivu na dostavu projekata za E-impuls financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i za sada aktualna info radionica vezana za natječaj za tip operacije 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima iz Programa ruralnog razvoja.

Najbolja županija u RH po povučenim sredstvima

Kolika je ukupna vrijednost svih ostvarenih projekata (i onih čija je realizacija u tijeku) u kojima ste do sada sudjelovali kao razvojna agencija?

Vrijednost prijavljenih projekata u 2016. godini je 250.950.665 kuna. U nekim od tih projekata smo sudjelovali kao partneri u projektu, a u nekima smo imali konzultantsku ulogu. Radi se o 92 projekta, za što smo nedavno dobili i potvrdu od Ministarstva regionalnog razvoja koji je i na naše iznenađenje napravio analizu do sada iskorištenih sredstava iz ove financijske perspektive koja pokazuje da smo mi najbolja županija u RH po povučenim sredstvima u ove dvije godine.

Pun ceker na odmorištu Stari hrastovi

Pet puta više prijavljenih projekata nego 2013.

Uz projekte koji su završeni ili u tijeku, imate pripremljenih projekata koje ćete kandidirati na natječajima za sredstva iz fondova EU i nacionalnih fondova?

U 2016. godini Razvojna agencija je prikupila i prijavila 251 milijun kuna vrijedne projekte. Naspram 2013. to je gotovo pet puta više prijavljenih projekata. Projekti su fokusirani na razminiravanje poljoprivrednih zemljišta u vrijednosti od 147 milijuna kuna, zatim Povećanje privlačnosti i kapaciteta Lonjskog polja, Posjetiteljski cenatar Crna roda Osekovo, Baština Zrinski - Budućnost Banovine, Prezentacijski centar Natura u Petrinji, 3D Tvornica budućnosti te izgradnja Središnjeg paviljona opće bolnice dr. Ivo Pedišić, Sisak.

Uz to, Razvojna agencija SI-MO-RA nositelj je projekta "Zajedno do sredstava iz ESI fondova". Projekt je osmišljen kao potpora razvojnim projektima na lokalnoj i regionalnoj razini te je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U sklopu projekta Razvojna agencija SI-MO-RA pomagat će svim potencijalnim prijaviteljima i korisnicima sredstava iz ESI fondova iz redova javnopravnih tijela s područja Sisačko-moslavačke županije.

Jedan od projekata koji smo na staru godinu prijavili je i Poduzetnički inkubator SMŽ PISMO kojim želimo mladim poduzetnicima početnicima omogućiti povoljniji najam, opremu te usluge edukacije i savjetovanja. Ovim projektom možemo zaposliti preko 50 mladih osoba.

Glavna osnova ovog inkubatora je predviđena za game developere, za industriju koja u svijetu ima jednu od najvećh stopa rasta. Ovime postajemo jedinstveni ne samo u RH nego i šire. Uz uspostavljene kontakte i partnerstva čak i sa kineskim tvrtkama želimo našim mladim omogućiti uvjete kakve ne postoje te im zasigurno pružiti mogućnosti napretka i kvalitetnog visokoplaćenog zaposlenja.

Mapiranje područja invazivnih vrsta

Na području vašeg djelovanja imate i jedan biser - Park prirode Lonjsko polje - gdje također pomažete. Možda da spomenete najvažnije projekte do sada i naravno buduće?

Vrlo uspješno surađujemo s Parkom prirode Lonjsko polje. Pomogli smo im kod prijave na natječaj Interreg Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, radi se o projektu kojim će svaki partner iz sve tri zemlje mapirati svoje područje kako bi ustanovio koja područja su najviše obrasla invazivnim vrstama kako bi ih se moglo ukloniti i pomoći održavanju prirodne bioraznolikosti.

Još čekamo rezultate tog projekta prijavljenog u travnju 2016. godine. Nedavno smo dobili rezultate da smo prošli prvu fazu evaluacijskog procesa za projekt izgradnje novog prijemnog centra Crna roda u Osekovu vrijedan 20.000.000 kuna koji smo prijavili na natječaj "Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode". Očekujemo odličnu poslovnu suradnju s njima i u budućnosti. Očekujemo uskoro i potpisivanje ovog ugovora.

Suradnja s ministarstvima i županijom

Kako u svom djelovanju ocjenjujete suradnju sa Sisačko-moslavačkom županijom, gradom Siskom i općinama, mjerodavnim ministarstvima i s ostalim institucijama s kojima radite?

Sa Sisačko-moslavačkom županijom i nekim gradovima i općinama imamo vrlo dobru suradnju što je i iznimno važno za stvaranje uspješnih i kvalitetnih projekata i razvoj naše Županije. Ministarstva, ostale razvojne agencije na području Sisačko-moslavačke županije kao i izvan njezinih granica, Zavod za zapošljavanje te ostale institucije spremne su na suradnju uvijek, ali i tu još postoji prostora za napredak pogotovo što se tiče brzine odgovora i rješavanja nekih problema.

Odmorište Stari Hrastovi

Suradnja sa našim ministarstvima se u ovom periodu zaista popravila te se posebno moramo zahvaliti Ministarstvu regionalnog razvoja, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju a posebice u SAFU-u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje koji su nam uvijek na usluzi.

Siromašne općine i gradovi

Koji su Vam najveći problemi u ostvarenju ideja i kako ih riješiti?

Problemi naše županije se najviše očituju u financijskim mogućnostima jer su brojne općine i gradovi relativno siromašni te im za izradu potpune dokumentacije nedostaju financijska sredstva koja se moraju osigurati za pripremu projekata, ponajviše za arhitektonske usluge do dobivanja građevinskih dozvola koji su preduvjeti za samu prijavu na natječaje. Mislim da je najbolje rješenje ovih problema kroz zajednički fond RH kojima će se upravo ovakve projektne pripreme financirati i omogućiti kvalitetna priprema. Ovakvim pristupom mislim da bi ukupna sredstva koja ćemo uspjeti izvući iz EU biti u rangu sa Poljskom koja je dugo godina bela jedna od vodećih po postotku povučenih sredstava.

Može to i bolje

Kako ste osobno zadovoljni onim što su SI-MO-RA i Zajednica proizvođača do sada uradile i ambicioznim planovima u kojima sudjelujete?

Ja osobno nisam zadovoljan sa financijskim pokazateljima prodaje jer smatram da mogu biti puno bolje, međutim i svjestan sam da za svaki projekt treba i određeno vrijeme da zaživi da svi Hrvati uvide da je kupovina hrvatskih proizvoda dobra za sve i da će se ta kuna puno lakše ponovno vratiti njima nego da nabavku vršimo u stranim lancima kupujući strane proizvode.

Domaći proizvodi u prodaji na autocesti ZG-Lipovac

Na kraju razgovora, želite li nešto posebno istaknuti?

Jedan od trenutnih projekata koji pokušavamo dobiti, a radi se o 30 direktno zaposlenih osoba, je uzimanje u najam objekta na autocesti Zagreb Lipovac u površini od 1400 m2 koji bi iskoristili za otvorenje restorana i trgovine u kojima bi se prodavali samo domaći proizvodi i posluživala sva hrana sa naših polja i štala. Prema podacima HAC i prometa od 5.300.000 automobila godišnje koji se odvija ovim dijelom autoceste ne sumnjamo u potencijal ovog projekta koji će donijeti i nekoliko indirektnih radnih mjesta. Uzor za uređenje i funkcioniranje ovakvog odmorišta su restorani Landzeit u Austriji i Njemačkoj.

Foto: Edina Zuko/PIXSELL


Fotoprilog


Tagovi

Sisačko-moslavačke županije Mariom Čelanom Razvojne agencije SI-MO-RA Pun ceker Slovenskih konjica Stari hrastovi Sisku Zajednica proizvođača Zadruga EU fondova Sisačko-moslavačke županije Crna roda Pismo Lonjsko polje SAFU-u Landzeit.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]