Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OTP banka
  • 09.05.2023. 16:30

Sezona je radova, ali i financiranja: traže se krediti na poticaje

Proljetna sjetva špica je sezone mnogim poljoprivrednicima. Kako na njihove potrebe reagiraju bankari?

Foto: Depositphotos/Allexxandar
  • 3.246
  • 265
  • 0

Oni kontinuirano ulažu kapital u agrar, a stajali su iza potreba poljoprivrednika u lošim i dobrim vremenima. Kakva je situacija danas i koja je uloga financijera u razvoju domaće proizvodnje, razgovarali smo s Franom Šošom, voditeljem tima za malo i srednje poduzetništvo OTP banke, zaduženim za područje sjeverozapadne Hrvatske. 

Šoša u startu ističe kako je proizvodnja hrane njihova strateška grana ulaganja. Naglašava da banka podržava domaće proizvođače i to ne samo zbog kvalitete njihovih proizvoda i proizvodnje nego i drugih razloga, primjerice očuvanja radnih mjesta u ruralnim prostorima. 

Koji je udio agro kredita u odnosu na ukupne plasmane banke, koji je njihov volumen u brojkama?

Udio agrokredita u našim ukupnim plasmanima svake se godine povećava, no teško je govoriti o konkretnim volumenima. Oni su najviše zastupljeni u Slavoniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. No, isto tako, sve regije imaju rast ovih kredita i sve ih se više aktualizira na razini banke. 

Razmišljate o kreditu? Kliknite na LINK i saznajte gdje se i kome javiti za informativnu ponudu.

Važna je usmena predaja 

Kakvi su trendovi? Što je uzrok rastu, jesu li to investicije kroz EU fondove? 

Da, poljoprivrednici su ulaskom u EU počeli dobivati bespovratne potpore iz fondova i automatski smo i mi plasirali više kredita, na temelju grantova kojim se financira ulaganje u osnovna sredstva, što je podržavano takozvanim mostnim kreditima. Rekao bih da je tu ključna bila usmena predaja između samih poljoprivrednika. Kad su iskustva financiranja dobra, oni rado model preporuče svojim poznanicima i poslovnim partnerima. 

Koliko se razlikuju potrebe poljoprivrednika danas i vremenu prije pandemije i rata u Ukrajini? 

Poljoprivrednici su danas u odnosu na prijašnje godine, covid i rat, u neizvjesnijoj situaciji. Cijene variraju, a i dostupnost repromaterijala bila je upitna. No, sjetva i žetva ne mogu čekati, one se moraju odraditi pa se poljoprivrednici prilagođavaju situaciji. Dakle, osjeti se veći oprez nego prije, ali posao mora ići dalje. Hranu valja proizvoditi.

Frano Šoša, voditelj  tima za malo i srednje poduzetništvo OTP banke

Iskustvo kao prednost

Zašto se proizvođači obraćaju baš Vašoj banci?

Pored tehničkih prednosti samih proizvoda koje banka ima u jednakoj bih mjeri naglasio iskustvo naših djelatnika u radu s poljoprivrednicima. Djelatnici banke već godinama podržavaju agrar, poznaju potrebe proizvođača, prilike i situacije. Samim time je lakše obraditi i odobriti kredit. Poznavanje situacije naših djelatnika bitna je prednost. 

U kojem se smislu odnosi na obradu kredita?

Poljoprivrednici nemaju vremena puno brinuti o financijama, kao što brinu o proizvodnji. Upravo tu uskaču djelatnici banke i pomažu. Da obrada bude brza, da povrat takvih kredita bude jednostavan, banka ima proizvode koji su prilagođeni dinamici prihoda proizvođača.

Koji je prvi i najvažniji korak?

Poznato je da su u optjecaju i krediti koji se vežu uz potpore. Tko može biti korisnikom takvih kredita na temelju prava na poticaje? Koje uvjete valja zadovoljiti?

Najvažnije je da poljoprivrednik podnese zahtjev za poticaj. Dakle, banci mora dostaviti prijavni obrazac koji je ovjerila agencija, a račun klijenta koji je otvoren u OTP banci mora biti prijavljen agenciji za isplatu. Nadalje poljoprivrednik mora imati određeni bonitet, uredne bihevioralne podatke, da nije bio u većim problemima, blokadama i slično. 

Prije predavanja zahtjeva za kredit potrebno je zadovoljiti četiri uvjeta: 

  1. Otvoren račun za redovno poslovanje u OTP banci,
  2. Ispunjeni svi zakonski preduvjeti za ostvarivanje prava na potporu,
  3. Predan jedinstveni zahtjev za potporu u tekućoj godini (elektronički popunjen putem AGRONET aplikacije, potpisan i dostavljen Agenciji za plaćanja),
  4. Korisnik je i dosad bio u sustavu državnih potpora.

Za koje potrebe poljoprivrednici koriste takve kredite?

Tim plasmanima najčešće financiraju proljetnu i jesensku sjetvu, nabavu repromaterijala, ali i poljomehanizacije, opreme. Također nerijetko su to obrtna sredstva i manja ulaganja u različita osnovna sredstva. 

Sjetva ne može čekati (Foto: Hrvoje Škergat) 

Koliko je potrebno vremena, ako su ispoštovani svi uvjeti, od podnošenja zahtjeva do isplate sredstava?

Ako je s bonitetom sve u redu, ako nema odstupanja od kreditnih pravila, kredit se isplaćuje na žiro račun korisnika u roku dva do tri dana. Ako su uvjeti polovično ispunjeni, onda se može prolongirati, na tjedan ili deset dana. Svaki je zahtjev specifičan. Mi kao banka nastojimo zadovoljiti potrebe klijenata, da dobiju sredstva u što kraćem roku jer im o tome ovisi i uspjeh proizvodnje.

Više o kreditima OTP banke pronađite OVDJE.

Nema pravdanja kredita 

Traje sezona sjetve, koliki je interes u ovo doba godine? 

Poljoprivrednici koji imaju novčane zalihe, oni odrade sjetvu vlastitim sredstvima. Nakon što mi isplatimo kredite na temelju poticaja, oni refundiraju. Ima i kasnih kredita koji se odobravaju u svibnju ili lipnju. Nema pravila.

Znači oni ne moraju pravdati taj kredit kupovinom nečeg određenog? Mogu novce potrošiti kako žele? 

Kada se kredit odobri, on se isplaćuje na žiro račun OPG-a ili obrta, odnosno tvrtke. Korisnici sa žiro računa plaćaju svoje potrebe i kod ove vrste kredita ne moraju banci pravdati gdje je je novac otišao.

Vratimo se na sam kredit. O kojim iznosima govorimo, koliki je rok otplate kredita?

Ovisno o iznosu poticaja kojega prima poljoprivrednik i njegovom bonitetu, možemo plasirati kredit do maksimalno 300 000 eura. Oni se odobravaju na rok do 30 mjeseci, a karakteristično je to što poljoprivrednik može dobiti do 170 posto iznosa njegovih godišnjih poticaja. To u praksi znači da ako poljoprivrednik prima 100 000 eura poticaja godišnje, on može maksimalno dobiti do 170.000 eura vrijednosti kredita. Taj se kredit otplaćuje poticajima kako mu Agencija isplaćuje sredstva na račun. Tako se zatvara dio glavnice kredita, a obaveza je poljoprivrednika da kamatu rješava mjesečno, kvartalno ili kako se već dogovori.

Niz proizvoda za poljoprivrednike

Nudite i kredite za obrtna sredstva koja nisu vezana za poticaje, kome su oni prvenstveno namijenjeni?

Svi su ti krediti namijenjeni poljoprivrednicima za financiranje jesenske i proljetne sjetve te pokrivanje troškova tijekom sezonskih poslova u maslinarstvu i vinogradarstvu, ratarstvu, stočarstvu ili mljekarskoj proizvodnji. Jedina specifičnost je da se prilikom odobrenja ne provjerava jesu li poticaji prijavljeni i kolika im je vrijednost. U ovom ih slučaju odobravamo samo na temelju boniteta poljoprivrednika. 

Kakvi su to mostni krediti za financiranje bespovratnih sredstava dobivenih na natječajima EU? 

Oni se odobravaju u 100 % iznosu bespovratnih sredstava, iznosa sufinanciranja. I to bez upisa hipoteke i najčešće u kombinaciji s dugoročnim kreditima za vlasnikov udio u investiciji.

Što podrazumijeva dugoročni agro investicijski kredit? 

Traži se učešće do 25 %, osim kod financiranja investicija prijavljenih na EU natječaje. Tada je od 0 do 10 %. On ima više namjena, kao što su širenje poslovne djelatnosti, rekonstrukcija, renoviranje ili širenje pogona, kupnja opreme, dijelova opreme i strojeva, kupnja ili izgradnja poslovnih prostora ili poljoprivrednog zemljišta, refinanciranje kredita te financiranje vlasnikova dijela investicije kod EU natječaja. Riječ je o subvencioniranim kreditima jedinica lokalne samouprave.

OTP Agro paket

OTP Agro paket je poseban paket usluga i pogodnosti namijenjenih poljoprivrednicima. Omogućava kvalitetnije upravljanje financijama, niže troškove te brže i jednostavnije poslovanje s bankom. Njegove pogodnosti su vođenje računa u eurima za redovno poslovanje bez naknade kao i eLEMENT@ internetsko bankarstvo bez plaćanja mjesečne naknade uz korištenje dva tokena. Tu je i OTP m-business mobilno bankarstvo bez plaćanja mjesečne naknade za dva korisnika, a značajna pogodnost je i 50 % popusta na trošak naknade za obradu kreditnog zahtjeva bilo kojeg kredita.

Šoša napominje kako su u optjecaju i agro krediti baš za pripremu proljetne sjetve, koje subvencioniraju pojedine županije. Njihova je karakteristika da se zatvaraju tek po prodaji ljetine, na jesen ili zimu kada poljoprivrednik naplati svoje proizvode.


Tagovi

OTP banka Kredit na poticaj EU fodovi Agro krediti Frano Šoša Potpora


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]