Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dinara back to LIFE
  • 31.01.2022. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Kijevo, Vrlika

Šest stočara dobilo 30.000 eura za nabavku magaraca i mula, cilj je obnova Dinare

Dobivenim novčanim sredstvima tamošnji stočari će kupnjom magaraca i mula napokon stati na kraj širenju smrike, invazivne biljke dalmatinskog podneblja i u podnožje planine vratiti ugrožene vrste ptica.

Foto: Depositphotos/solovyova
  • 1.205
  • 94
  • 0

Šestorica stočara iz Kijeva, Ježevića i Civljana priključila su se projektu “Dinara back to LIFE” te će održivim stočarstvom pomoći u ostvarenju projektnih ciljeva.

Točnije, lokalni će poljoprivrednici obnovi travnjaka doprinositi redovitom ispašom, a da bi rezultati bili što bolji, provodit će ju miješanim stadima. Navedeni projekt financijski će ih podržati u nabavi novih grla stoke.

Njime se, kažu iz Udruge BIOM, želi obnoviti travnjake i poticati njihovo održivo korištenje. U prve dvije godine projekta travnjaci su obnavljani kontroliranim paljenjem i ručnim uklanjanjem zarasle vegetacije, a od početka ove godine na obnovi sudjeluju i lokalni stočari sa svojom stokom čime se uvodi ispašu kao restauracijsku aktivnost.

Svaka životinje pase na jedinstven način 

Zarastanje pašnjaka već je dugo prisutan problem s mnoštvom uzroka, od kojih su najznačajniji odlazak stanovništva i napuštanje djelatnosti poput stočarstva. Osim toga, komplicirani administrativni procesi oko zakupa pašnjaka dodatno otežavaju onima koji žele raditi i na novim ih prostorima zakupiti. Često ostane nezamijećeno, no stočarstvo je važno ne samo zato što prehranjuje ljude, nego i stoga što oni koji ondje žive te se bave uzgojem stoke, na prirodan način doprinose očuvanju prirode i biološke raznolikosti. 

"Kroz suradnju se želi promovirati ne samo stočarstvo kao dobru poslovnu priliku na području Dinare, već i način na koji se stočarstvo može učiniti još boljim za održavanje pašnjaka. Svaka životinja pase na jedinstven način, što znači da određena životinja neke biljke jedu, dok ih druge zaobilaze", kažu iz Udruge.

Naime, pojašnjavaju, kad su na pašnjacima stada koja se sastoje od samo jedne vrste stoke, travnjaci zarastaju biljkama koje ta vrsta izbjegava i ne jede. Na terenu trenutno najviše nedostaje životinja poput magaraca i mula, prisutne kroz povijest na ovoj planini, a koje pasu i one vrste biljaka koje ovce i krave izbjegavaju. Isključivo se pri tom misli na smriku, invazivnu biljku dalmatinskog krša.

Stoga je projekt za suradnju s lokalnim poljoprivrednicima predvidio 30.000 eura. Zadatak lokalnih stočara je redovito napasivati područja koja se projektom restauriraju, i to miješanim stadima u koja će uključiti nova grla kopitara, a sredstvima predviđenim projektom financijski će im se pomoći u nabavi novih grla stoke.

"Projektni tim će pratiti utjecaj koji će napasivanje imati na očuvanje pašnjaka od zarastanja kao i na gniježđenje ciljnih vrsta ptica koje ovise o suhim travnjacima", napominju u Udruzi BIOM čiji su članovi prošle godine kroz isti program proveli čišćenje smrikom obraslog područja na Ježevičkom Suhopolju u cilju obnove staništa ugroženih vrsta ptica, Ćukavice, Kratkoprste Ševe i Vrtne Strnadice.

Povrtaka ugroženih vrsta ptica

Suradnja šestorice stočara s područja Kijeva, Civljana i Vrlike s projektom započela je prošli tjedan svečanim potpisivanjem ugovora kojim projekt financijski daje podršku stočarima, a kako bi se ispaša provodila što više u skladu s potrebama održavanja staništa za već spomenute ugrožene vrste ptica. Osim projektnog tima i stočara potpisnika ugovora, na svečanom potpisivanju sudjelovali su predstavnici i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, načelnik Općine Kijevo te predstavnici Grada Vrlike.

Potpisivanje ugovora (Foto: Udruga BIOM)

Kroz projekt je planirano potpisivanje još pet ugovora te dodjela električnih pastira. Kako bi se ispoštovale preporučene mjere Civilnog stožera za zaštitu, događaj je bio zatvorenog tipa, a iz projekta se nadaju da će okolnosti dozvoliti da se sljedeće potpisivanje obilježi javnim događenjem i zajednički proslave nove suradnje i prilike.

Ovom suradnjom želi se motivirati i druge stočare da prilagode svoja stada tako da utjecaj njihove ispaše na očuvanje travnjaka bude što veći. Uvjet je da stočari imaju vlastiti pašnjak ili pašnjak u zakupu na području koje je projektu ključno za očuvanje populacija ciljnih vrsta ptica. 

"Financijska sredstva i resursi u ovom projektu su ograničeni i projekt nažalost nije u mogućnosti svima omogućiti financijsku podršku kakvu bi trebali, no nadajmo se da će zajednički rad sve motivirati u nastojanju da se stvori što više prilika za cijelo područje Dinare", zaključuju. 

Sve zainteresirani pozvani su da se informiraju ili uključe u projekt na DinarabacktoLIFE@gmail.com.


Tagovi

Dinara back to LIFE Održivo stočarstvo Napasivanje Obnova pašnjaka BIOM


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]