Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 26.04.2021. 10:30

Ruralni razvoj: Uručeni novi ugovori vrijedni više od 8,5 milijuna kuna

Nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je korisnicima u Ličko-senjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede/poljoprivreda.gov.hr
  • 489
  • 42
  • 0

Novih devet ugovora za pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti te uspostavu i uređenje poučnih staza i vidikovaca na Velebitu ukupne vrijednosti veće od 5,2 milijuna kuna uručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom posjeta Ličko-senjskoj županiji, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Tijekom radnog posjeta obišla je OPG Dejanović na kojem se nalazi 289 grla goveda, među kojima i 220 pasmine buša i 23 pasmine istarsko govedo te održala sastanak s članovima Udruge uzgajivača buša, koja je priznata kao uzgojno udruženje za bavljenje uzgojem domaćih životinja s namjerom stvaranja uzgojno valjanih goveda pasmine buša. 

Ličke stočare upoznala je s projektom sveobuhvatne Analize potencijala pašnjačkih površina i prijedloga mjera za razvoj pašnjačkog stočarstva na području krških pašnjaka u cilju odgovarajuće primjene, nadogradnje regulative i dosadašnjih potpora za novo programsko razdoblje, koja će biti gotova u narednih tri mjeseca.

Podsjetila je kako je do sada iz Programa ruralnog razvoja u ovoj županiji ugovoreno 880 milijuna kuna, od kojih je isplaćeno više od 756 milijuna kuna. 

Uz to, istaknula je potencijal županije da se profilira kao specifična gastro-destinacija, zahvaljujući autohtonim proizvodima priznatima i zaštićenima na razini cijele Europske unije - Ličkog krumpira, Ličke janjetine i Ličkog škripavca te još jednom naglasila važnost područja za hrvatsko stočarstvo, s obzirom na podatak da se 40 posto od ukupnog broja krava pasmine buša i licenciranih bikova nalazi upravo u ovoj županiji.

Ugovori i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Također, u subotu je ministrica posjetila i Dubrovačko-neretvansku županiju gdje je uručila ugovore ukupne vrijednosti veće od 3,3 milijuna kuna za pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim krajevima.

Realizacijom ovih projekata, poručila je otvaraju se nova radna mjesta, razvijaju se usluge u ruralnim područjima, šire se djelatnosti obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva kroz razvoj turističke djelatnosti, rekonstrukciju i opremanje kušaonice, nabavu poljoprivredne i vinogradarske mehanizacije za potrebe pružanja usluga drugim poljoprivrednim gospodarstvima i lokalnom stanovništvu te usluge obrade zemljišta i nasada.

Uručeni ugovori vrijedni 23 milijuna kuna u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Zbog velikog broja kvalitetnih projekata, ali i zbog interesa u razvoju nepoljoprivrednih djelatnosti, resorno Ministarstvo povećalo je iznos raspoloživih sredstava za 100 milijuna kuna u okviru Programa ruralnog razvoja, napomenula je Vučković.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Program ruralnog razvoja Ugovori Poučne staze Buše Nepoljoprivredne djelatnosti


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]