Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 06.02.2019. 12:55

Ruralni razvoj: Sva preostala sredstva stavljaju se poljoprivrednicima na raspolaganje

Sredstva pojedinih tipova operacija Programa ruralnog razvoja već su u potpunosti iskorištena pa provjerite za koje će se i kada raspisivati natječaji!

Foto: Bigstockphoto/Joykid
  • 1.397
  • 94
  • 0

Sva preostala sredstva iz Programa ruralnog razvoja stavljaju se poljoprivrednicima na raspolaganje, najavilo je Ministarstvo poljoprivrede te objavilo i Plan natječaja za Program ruralnog razvoja u 2019. godini

"Ovu godinu smo započeli s više od 15,7 milijardi kuna stavljenih na raspolaganje korisnicima kroz natječaje, što predstavlja 87% ukupno raspoloživih sredstava za razdoblje 2014.-2020. Dosad je ugovoreno 10,3 milijarde kuna, što čini oko 65% ukupne alokacije. Korisnicima je isplaćeno 31% programske alokacije, odnosno 5,5 milijardi kuna.

Prošlu godinu zaključili smo sa 150% (preko 541 milijun eura) ostvarenja ciljane vrijednosti ovjeravanja za 2018. i već ostvarenih 69% ciljane vrijednosti ovjeravanja za 2019. godinu. Tijekom 2019. na raspolaganje stavljamo ostatak cjelokupne alokacije kroz 30-ak postupaka dodjele ukupne vrijednosti preko 360 milijuna eura, čime će tijekom 2019. godine cjelokupna programska sredstva Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. biti aktivirana", navode iz Ministarstva. 

Skraćene procedure, visok stupanj iskorištenosti

Dinamikom provođenja mjera, obradom prijava i isplatama iz Programa ruralnog razvoja, zadovoljan je i ministar. "U posljednje dvije godine smo skratili procedure, uveli administrativna rasterećenja i ubrzali proces dodjele sredstava, a rezultat je visoki stupanj iskorištenosti i na tisuće zadovoljnih korisnika, neke od kojih sam i osobno upoznao. Obilaskom terena stekli smo dobar uvid u potrebe stanovnika naših ruralnih prostora, odredili smo prioritete te imamo dobre temelje za pripremu mjera za iduće programsko razdoblje", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ministarstvo poljoprivrede danas je objavilo indikativni plan natječaja za Program ruralnog razvoja u 2019. godini. Kako navode, sredstva pojedinih tipova operacija Programa već su u potpunosti iskorištena pa ove godine neće biti natječaja za  6.1.1. (potpora mladim poljoprivrednicima) i 6.3.1. (potpora malim poljoprivrednicima).

"Međutim, mladi i mali poljoprivrednici dalje se mogu financirati iz Programa ruralnog razvoja i to putem natječaja koje provode 54 lokalne akcijske grupe. Za operaciju 4.1.1. također neće biti raspisivani natječaji u 2019. godini, izuzev natječaja za sektor tovnog govedarstva.

U 2019. nastavlja se podrška rastu i razvoju poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora putem financijskih instrumenata – novog oblik financiranja uvedenog u 2018., namijenjenog subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru, za čije se investicije iz Programa ruralnog razvoja omogućavaju povoljniji uvjeti financiranja (niže kamatne stope, niže naknade, duži rokovi otplate i veća mogućnost počeka) uz smanjenje zahtjeva prema korisnicima financijskih instrumenata (manje instrumenata osiguranja). Od jeseni 2018. započelo je podnošenje zahtjeva za Mikro i Male zajmove za ruralni razvoj, a do kraja siječnja 2019. odobreno je već preko 80 zajmova ukupne vrijednosti 24 milijuna kuna.

Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj 

Tijekom cijele 2019. godine HAMAG-BICRO nastavlja zaprimati i obrađivati zahtjeve za zajmove za ruralni razvoj, a do kraja prvog tromjesečja 2019. bit će dostupna i Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj, kojima se osigurava pokriće glavnice kredita ili leasinga do najvišeg iznosa od 1,3 milijuna eura i to sa stopama jamstva od 70%, odnosno do čak 80% za projekte mladih poljoprivrednika i za ulaganja u mljekarski sektor. Navedena jamstva također omogućavaju financiranje obrtnih sredstava iznosa do 200.000 eura, odnosno do 30% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova kredita (ovisno koji iznos je viši tj. povoljniji za krajnjeg primatelja)", objašnjavaju. 

Podsjećamo, Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. namijenjen je razvoju ruralnih područja, povećanju životnog standarda, razvoju poljoprivrede i povećanju konkurentnosti. Informacije o natječajima Program ruralnog razvoja 2014.-2020. planiranima za 2019., kao i o detaljima provedbe financijskih instrumenata za ruralni razvoj, dodatno se informirajte na: ruralnirazvoj.hr.

Indikativni plan objave je dokument koji će se prema potrebi ažurirati tijekom godine, a pogledajte ga ovdje.

Vrijeme objave natječaja Naziv natječaja
kontinuirano Mjera 1 Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja
kontinuirano Mjera 2 Savjetodavne službe, službe za upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom i pomoć poljoprivrednim gospodarstvima
kontinuirano 3.1.1. Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje
kontinuirano 3.2.1. Potpora za troškove informiranja i promoviranja
kontinuirano 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala
kontinuirano 9.1.1. Uspostavljanje proizvođačkih grupa i organizacija
siječanj 16.1.1. Potpora za osnivanje operativnih skupina (za 16.4.1.)
siječanj 4.3.1. Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja
veljača 16.1.2. Operativne skupine
veljača 4.4.1. Neproizvodna ulaganja vezana uz očuvanje okoliša
veljača 10.2. Očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih resursa u poljoprivredi
veljača 4.1.3. Korištenje obnovljivih izvora energije
veljača 4.2.2. Korištenje obnovljivih izvora energije
ožujak – svibanj Mjeru 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene (u sklopu podnošenja jedinstvenog zahtjeva za potporu za izravna plaćanja)
ožujak – svibanj Mjera 11 Ekološki uzgoj (u sklopu podnošenja jedinstvenog zahtjeva za potporu za izravna plaćanja)
ožujak – svibanj Mjera 13  Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (u sklopu podnošenja jedinstvenog zahtjeva za potporu za izravna plaćanja)
ožujak – svibanj Mjera 14 Dobrobit životinja (u sklopu podnošenja jedinstvenog zahtjeva za potporu za izravna plaćanja)
ožujak 17.1. Osiguranje uroda, životinja i bilja
travanj 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (tovno govedarstvo)
travanj 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnoja u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš
travanj 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima (mikro, mali i srednji)
svibanj 6.4.1. Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima
svibanj 8.5.1. Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura
svibanj 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture
svibanj 8.6.3. Marketing drvnih i nedrvnih šumskih proizvoda
lipanj 6.2.1. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti
lipanj 16.4.1. Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta
srpanj 4.3.4 Investicije u javnu infrastrukturu za skladištenje voća i povrća*
srpanj 4.3.5 Korištenje obnovljivih izvora energije za javnu infrastrukturu za skladištenje voća i povrća*
studeni 4.3.3. Ulaganje u šumsku infrastrukturu
Natječaji za potpore u okviru LEADER pristupa objavljuju se na mrežnim stranicama lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova)
* podložno promjenama nakon odobrenja Komisije

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ruralni razvoj Natječaj Mikro i mali zajmovi Indikativni plan


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]