Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna plaćanja
  • 15.02.2021. 15:20

Provjerite račun, započela je isplata 2,3 milijardi kuna izravnih plaćanja i IAKS mjera

Krenula je isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima.

Foto: Depositphotos/ hurricanehank
  • 8.623
  • 955
  • 0

Danas je započela isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od gotovo 2,3 milijardi kuna, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, radi se o isplatama za zeleno plaćanje, Mjeru 13 te se sukladno dinamici odobravanja, nastavlja isplata za osnovno i preraspodijeljeno plaćanje, plaćanje za mlade poljoprivrednike, proizvodno vezane potpore, potpore male vrijednosti te Mjeru 10.1.9, a kroz sve oblike navedenih mjera poljoprivrednicima će se ove godine isplatiti ukupno 4,1 milijardi kuna.

Isplata i proizvodno vezanih potpora

Tako je na račune više od 100 tisuća poljoprivrednika počela isplata potpora za poljoprivredno zemljište koje obrađuju i životinje koje drže na svom gospodarstvu u svrhu pravovremene pripreme za proljetnu sjetvu.

"Bit će isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te mlade poljoprivrednike“, stoji u priopćenju.

Također, isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve te potpore male vrijednosti za duhan, maslinovo ulje, rasplodne krmače, mliječne krave, očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

Prije isplate, ističu provest će se prijeboj potpora s poreznim dugom, ali samo na iznosima izravnih plaćanja koji se financiraju iz proračuna Republike Hrvatske. "Poljoprivrednici koji su prijavili, pored redovnih, zaštićene račune dobit će iznos potpore do 50 tisuća kuna na zaštićeni račun, a ostali iznos potpore na redovni račun“, pojašnjavaju. Također, korisnicima koji su vlasnici stoke i imaju prijavljen poseban račun Ministarstva poljoprivrede provest će se isplata na zaštićeni račun dodatnog iznosa potrebnog za brigu o stoci.

Iduća isplata u ožujku i travnju

U ožujku i travnju započinje isplata potpora za Poljoprivredu, okoliš i klimatske promjene (Mjera 10), Dobrobit životinja (Mjera 14), Ekološki uzgoj (Mjera 11) te Proizvodno vezanu potporu za tov junadi.

U završnom dijelu odobravanja isplate slijedi poravnanje računa za sve potpore te će kroz poravnanje biti isplaćeno oko 100 milijuna kuna. 

Nakon što isplata završi, poljoprivrednici mogu dobiti informaciju o isplaćenim potporama telefonskim pozivom u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ili e-poštom na info@apprrr.hr uz predočenje svog Matičnog identifikacijskog broja poljoprivrednog gospodarstva (MIBPG).


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Isplata Prva rata Izravna plaćanja IAKS mjere


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]