Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državne potpore
  • 11.12.2020. 16:30

Programom državne potpore za iznimno osjetljiv sektor osiguran 121 milijun kuna

Ciljevi programa koji je u javnom savjetovanju je unaprjeđenje uzgoja u sektoru mliječnog govedarstva i svinjogojstva, proizvodnje duhana, maslinovog ulja te očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja.

Foto: Bigstock/ dolgachov
  • 852
  • 355
  • 0

Prijedlog Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2021. godinu u postupku je e-savjetovanja od 10. prosinca i traje do 7. siječnja 2021. godine, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Ciljevi programa, kako navode, su unaprjeđenje uzgoja u sektoru mliječnog govedarstva i svinjogojstva, proizvodnje duhana, maslinovog ulja te očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja.

"U okviru ovoga Programa provode se sljedeće mjere potpora za uzgoj mliječnih krava, rasplodnih krmača, proizvodnju duhana, potpora za maslinovo ulje, očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja“, dodatno pojašnjavaju.

Osnovni uvjeti prihvatljivosti:

  • korisnici potpora iz ovoga programa jesu upisani u Upisnik poljoprivrednika koji podnose jedinstveni zahtjev za potporu sukladno članku 21. Zakona o poljoprivredi
  • poljoprivredne površine za koje se podnosi zahtjev za potporu upisane su u ARKOD sustav  
  • grla za koja se podnosi zahtjev za potporu propisno označena i evidentirana u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ)

Za provedbu Programa planirana su financijska sredstva u ukupnom iznosu od 121 milijun kuna, od čega je maksimalni predviđeni iznos omotnice za potporu uzgoja mliječnih krava 51 milijun kuna, za uzgoj rasplodnih krmača 18 milijuna kuna, duhana 42 milijuna kuna, maslinovog ulja 8,5 milijuna kuna te za očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja milijun kuna. 

Savjetovanje možete pronaći ovdje.

Ukupni iznos potpore utvrđuje se na temelju jediničnog iznosa odnosno jedinični iznos potpore po jedinici količine utvrđuje se na temelju ukupnog broja prihvatljivih grla/ha/litara za potporu i visine sredstava predviđenih Programom.

Programom se propisuju minimalno poticane količine i maksimalni jedinični iznosi za pojedinu mjeru potpore u okviru iznimno osjetljivih sektora“, pojašnjavaju iz Ministarstva.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Državne potpore Osjetljiv sektor Unaprjeđenje E-savjetovanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije