Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natječaji
  • 04.03.2021. 10:30

Program ruralnog razvoja: Za četiri natječaja povećana sredstva za 359 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o povećanju sredstava za čak četiri natječaja.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 3.491
  • 512
  • 1

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o povećanju sredstava za čak četiri natječaja i to u iznosu od 359 milijuna kuna, obavijestili su iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Tip operacije 6.2.1 i 6.4.1 

Tako su sredstva natječaja za tip operacije 6.2.1 "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" objavljenog 4. svibnja prošle godine te 6.4.1 "Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" od 28. travnja 2020. godine, povećana svaki za 50 milijuna kuna. 

Do sada je u sklopu operacije 6.2.1. ugovoreno gotovo 254 milijuna kuna za 683 korisnika, a sredstva se mogu koristiti za građenje, rekonstrukciju i/ili opremanje objekata za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti, kupnju zemljišta i/ili objekata, nabavu gospodarskih vozila ili plovila, strojeva i opreme, pripremu projektne dokumentacije, upravljanje projektom i slično.  

Što se tiče operacije 6.4.1. sredstva se mogu koristiti za građenje, rekonstrukciju i/ili opremanje objekata za razvoj nepoljoprivredne djelatnosti, kupnju novih gospodarskih vozila, plovila, strojeva i opreme, kupnju živih životinja u svrhu obavljanja nepoljoprivredne djelatnosti, kupnju zemljišta i objekata, pripremu projektne dokumentacije, upravljanje projektom i slično, a do sada ugovoreno 79,5 milijuna kuna za 75 korisnika. 

Dodatna sredstva i za operaciju 4.2.1 i 4.1.3

Za operaciju 4.2.1 "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima", za što je natječaj objavljen 14. veljače 2020. za korisnike u rangu mikro, malih i srednjih poduzeća dodatno je osigurano 60 milijuna kuna. Korisnici u rangu velikih poduzeća dobili su još 114 milijuna kuna pri čemu je ukupan iznos sredstava za korisnike početnike u rangu velikih poduzeća od 12 milijuna kuna realociran na korisnike u rangu velikih poduzeća.

Dodatna sredstva osigurana su i za tip operacije 4.1.3 "Korištenje obnovljivih izvora energije" i to 85 milijuna kuna čiji je Natječaj objavljen 2. prosinca 2019. godine. 

Korisnici ove operacije moći će uložiti u postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa, sunce) za vlastite potrebe, objekte za prijem, obradu i skladištenje sirovina za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, objekte za obradu, preradu i skladištenje supstrata za organsku gnojidbu, strojeve za transport i primjenu supstrata za organsku gnojidbu na poljoprivrednim površinama te projektnu dokumentaciju.

"Intenzitet potpore od 50% može se uvećati za dodatnih 20 % ukoliko ulaganje provodi mladi poljoprivrednik, ukoliko se ulaganje provodi u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima te ukoliko je investicija povezana s agro-okolišnim i klimatskim djelatnostima ili ekološkom poljoprivredom", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Iz operacije 4.1.3. Programa ruralnog razvoja do sada je ugovoreno gotovo 97 milijuna kuna za 122 korisnika. 

Izmjene Natječaja

Vezano za povećanje, APPRRR je objavila treću izmjenu za tip operacije 6.2.1 koja se odnosi na ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju te sada iznosi 170.000.000 kuna. Također, isti iznos promijenjen je i kod Natječaja za operaciju 6.4.1.

Peta Izmjena Natječaja za operaciju 4.2.1 odnosi se na iznos raspoloživih sredstava koji je sada 462.000.000 kuna od čega 222.000.000 ide za mikro, mala i srednja poduzeća, 18.000.000 za korisnike početnike u rangu mikro, malih i srednjih poduzeća te 222.000.000 za velika poduzeća. 

"U tekstu Natječaja, unutar tablice u točki 1. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore briše se iznos od 12.000.000 kuna za korisnike početnike u rangu velikih poduzeća“, stoji u objavi.

Dodatne informacije o izmjenama Natječaja možete pronaći ovdje.

Zadnja promjena odnosi se na treću izmjenu tipa operacije 4.1.3 K kojoj se u tablici u točki 1. Natječaja mijenja se ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore i iznosi 185.000.000 kuna.

Ukupne iznose možete pogledati i u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Natječaj Povećanje sredstava Tip iperacije 6.2.1 Tip operacije 6.4.1 Tip operacije 4.2.1 Tip operacije 4.1.3


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]