Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU u školama
  • 14.12.2019. 10:30

Približiti poljoprivredu djeci jer jedu sve manje voća, povrća i mlijeka

Sve je veća potrošnja prerađene hrane, koja često sadržava velike količine dodanog šećera, soli, masti ili aditiva.

Foto: Depositphots/Xalanx
  • 535
  • 65
  • 0

EU-ov program distribucije voća, povrća i mlijeka u školama, koji se provodi od 1. kolovoza 2017., objedinjuje dva prethodna programa (program distribucije voća i povrća u školama te program distribucije mlijeka u školama) u jedinstveni pravni okvir radi veće učinkovitosti i fokusa na zdravlje i obrazovanje. Programom se podupiru distribucija proizvoda, obrazovne mjere i mjere informiranja.

Sve veća potrošnja prerađene hrane

Potrošnja svježeg voća i povrća i mlijeka u Europskoj uniji nije u skladu s međunarodnim ili nacionalnim prehrambenim preporukama. S druge strane, sve je veća potrošnja prerađene hrane, koja često sadržava velike količine dodanog šećera, soli, masti ili aditiva.

Nezdrava prehrana i nedovoljna tjelesna aktivnost uzrokuju pretilost. Stoga Europska unija poduzima mjere kako bi pomogla djeci da se zdravo hrane i da zdravo žive, stoji u priopćenju Europske komisije. 

Proizvode odabrati na temelju sezonalnosti

Programom se podupire distribucija voća, povrća, mlijeka i određenih mliječnih proizvoda djeci od vrtićke do srednjoškolske dobi. Države EU-a odobravaju popis proizvoda (u suradnji sa svojim tijelima nadležnima za zdravlje i prehranu), koji će pridonijeti postizanju cilja programa, a to je pomoći djeci da se zdravo hrane.

Prioritetni proizvodi su svježe voće i povrće te svježe mlijeko. Radi poticanja raznovrsne prehrane i/ili zadovoljavanja posebnih prehrambenih potreba države EU-a mogu ponuditi i prerađeno voće i povrće u obliku sokova i juha te određene mliječne proizvode kao što su jogurt i sir. Osim toga, mogu se uključiti i napitci na bazi mlijeka, ali pod strožim uvjetima.

Odabir proizvoda temelji se na njihovoj sezonalnosti, raznolikosti, dostupnosti, zdravstvenim aspektima i aspektima zaštite okoliša. Države EU-a, ako to žele, mogu promicati lokalne proizvode, proizvode s kratkim opskrbnim lancem, ekološke proizvode i proizvode iz programa kvalitete hrane. Odabrani proizvodi u načelu ne sadrže dodani šećer, sol, mast i sladila ili umjetne arome. Tijela nadležna za zdravlje i prehranu u državama EU-a mogu iznimno dopustiti ograničene količine dodane soli, masti i, kada je riječ o mliječnima proizvodima, šećera.

Cilj je približiti poljoprivredu djeci

Programom se podupiru i obrazovne mjere, što može obuhvaćati poduku, ali i financiranje posjeta poljoprivrednim gospodarstvima, školskih vrtova, radionica kušanja i kuhanja, tematskih dana i igara.

Njihov je cilj ponovno približiti poljoprivredu djeci i podučiti ih o zdravim prehrambenim navikama. Mogu se obuhvatiti i pitanja kao što su lokalni prehrambeni lanci, ekološki uzgoj, održiva proizvodnja ili rasipanje hrane. U obrazovne aktivnosti mogu biti uključeni i nastavnici i roditelji, koji su djeci uzor kada je riječ o zdravim prehrambenim navikama i načinu života.

Financiranje je dostupno i za aktivnosti informiranja kako bi se postigla vidljivost programa te za aktivnosti praćenja i ocjenjivanja radi njegova pravilnog funkcioniranja. Informacije o sudjelovanju i pojedinosti o provedbi mogu se dobiti od nadležnih tijela u svakoj državi EU-a.

250 milijuna eura za svaku školsku godinu

Ukupni proračun EU-a za program u razdoblju od 2017. do 2023. iznosi 250 milijuna EUR za svaku školsku godinu, od čega je 150 milijuna EUR namijenjeno za voće i povrće, a 100 milijuna EUR za mlijeko. Taj se proračun dijeli među državama EU-a na temelju broja djece, razine regionalnog razvoja i, kada je riječ o mlijeku, načina na koji se proračun prethodno koristio.

Svaka država može na temelju prioriteta i potreba svoj dio proračuna EU-a za voće i povrće prenijeti na mlijeko ili obrnuto. Može zatražiti i samo dio svojeg proračuna ili više od svojeg dijela. Kako bi odgovorila na te zahtjeve, Europska komisija utvrđuje proračun EU-a po državi s pomoću godišnje provedbene odluke.

Države EU-a koje žele sudjelovati u programu izrađuju strategiju na nacionalnoj ili regionalnoj razini, koja obuhvaća razdoblje od šest godina. U tom dokumentu navode se ciljevi (npr. povećanje potrošnje voća i povrća na preporučenih pet porcija dnevno), korisnici (npr. djeca u osnovnim školama), proizvodi, obrazovne aktivnosti i načini provedbe programa.

Svaka država sudionica dužna je pratiti i ocjenjivati program. Izvješća o praćenju obuhvaćaju svaku školsku godinu. Izvješća o ocjeni obuhvaćaju pet školskih godina i bit će dostupna od 1. ožujka 2023. godine.


Tagovi

Europska unija Škole Voće Povrće Mlijeko Mjere Proračun Distribucija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.