Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kristijan Mavrek
  • 22.05.2016. 10:30

Prevareno je na stotine poljoprivrednika?

Kristijan Mavrek o malverzacijama za mjere 4.1. i 4.2. Ovaj poznati konzultant poljoprivrednike je savjetovao da ne pokušavaju "muljati", a onda, kaže, to je napravilo Ministarstvo i Agencija.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
  • 8.977
  • 1.203
  • 0

Prema mišljenju poznatog konzultanta Kristijana Mavreka, problemi odnosno nepravilnosti oko mjera 4.1 i 4.2 započele su 2014. godine, a za to što se sada dovodi u pitanje opstojnost stotine i stotine poljoprivrednika nakon apliciranja projekata na natječaje za fondove EU, Mavrek drži direktno odgovornima bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu i bivšeg ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi Antu Pezo.

Projekte nije odabrala EK, već Ministarstvo

"10 godina propagiram EU fondove poljoprivrednicima i govorim im da ne pokušavaju muljati, a danas bih bio najsretniji kada bi se napravile revizije svih projekata", kaže Kristijan Mavrek demantirajući izjave bivšeg ministra Jakovine jer spominjan 21 projekt nije odabrala Europska komisija, već Ministarstvo poljoprivrede.

Konzultanti šokirani Jakovininim pravilnikom

Objašnjava da je sve počelo 2014. godine kada se počeo pisati pravilnik za mjeru 4.1 i 4.2. Radna verzija je objavljena, no bilo ju je jako teško pronaći na internetskim stranicama, a nakon 30 dana trajanja rasprave, pravilnik je izašao 23. siječnja 2015., nije imao veze s raspravom, a konzultanti koji se tim pitanjima bave godinama, bili su u šoku.

Povećan iznos po projektu, nije bilo zaštitnih klauzula

"Ono što sam odmah primijetio je da nigdje nije bilo klauzule da maksimalnih pet milijuna eura, što je također iznos koji je Pravilnikom podignut, ne možete dobiti ako osnivate novu firmu, a tablice bodovanja bile su toliko nakaradne da sam primjerice dugogodišnjem gljivaru morao savjetovati da otvori novu firmu za koju može tražiti novac EU jer za dugogodišnju postojeću ne može dobiti bodove, a za novu dobiva njih čak 90! Mišljenja sam da je to 100% namjerno stavljeno u Pravilnik. Kad su objavljeni rezultati natječaja, bilo je jasno da se napravilo nešto što Europska komisija ne dozvoljava.

Pola novca podijeljeno već u prvom natječaju

Naime, 21 tvrtki odobreno je 550 milijuna eura! Bio sam siguran da sam u pravu kada je za sljedeći natječaj objavljena Uredba EU gdje decidirano piše da novac ne mogu dobiti novoosnovane tvrtke, no ministarstvo je već podignulo iznos novca koji se može dodijeliti pa je tada već pola novca u prvom natječaju bilo podijeljeno.

Uz to, kad se vidjelo tko je dobio novac, a to su bile po tri firme na istoj adresi, odmah sam znao da je sve namješteno, a zbog takvih su stvari mnoge zemlje imale jako velikih problema", objasnio nam je konzultant Mavrek. Naime, natječaj po tom pravilniku raspisan je za samo sedam dana, a odmah su se javile tvrtke koje su već imale spremne projekte i koje su tražile maksimalne iznose koji su im i odobreni.

Dodaje da je o tome stalno javno govorio i razgovarao s bivšim ministrom Jakovinom, no nažalost nije postigao ništa, već nam je sada morao doći briselski policajac.

Zakazalo Ministarstvo i Agencija

Naime, u zaključku revizije Europske komisije piše da su natječaj i Pravilnik namjerno izrađeni na način kojim se može omogućiti lako stvaranje umjetnih uvjeta, a Agencija za plaćanje u poljoprivredi nije provela dovoljno detaljno istraživanje prijavljenih projekata te da je trebala uputiti slučajeve drugim istražnim tijelima.

Pokrenula se dva ministarstva

Konzultanta Mavreka sada raduje što je o svemu počeo javno progovarati ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, ali je i svojim izjavama vjetar u leđa rješavanju nepravilnosti dao i ministar poljoprivrede Davor Romić.

Naime, on je spomenuo da hrvatska mreža AFCOS provjerava 21 projekt, a riječ je o mreži koju čine Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo financija - Porezna uprava, Carinska uprava, Sektor za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole, Ured za sprječavanje pranja novca, Sektor za financijski i proračunski nadzor, Ministarstvo gospodarstva - Uprava za sustav javne nabave, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske te Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije.

Svi spomenuti iz hrvatske mreže moraju odraditi kontrole te o malverzacijama izvijestiti OLAF odnosno Europski ured za borbu protiv prijevara.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL


Tagovi

Konzultant Kristijan Mavrek Mjere 4.1 i 4.2. Malverzacije Europska komisija


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]