Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 20.02.2023. 13:30

Predsjednik HPK od Wojciechowskog zatražio veći proračun za potpore u svinjogojstvu

EU povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski kazao je da je potreban veći proračun za poljoprivredu jer 0,4 posto BDP-a EU nije dovoljan kako bi se osigurala sigurna opskrba kvalitetne i konkurentne hrane.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 1.565
  • 111
  • 0

"Nova mehanizacija i oprema, te način izgradnje koji djeluje na manju emisiju CO2 značajno povećavaju troškove izgradnje, grijanja i hlađenja zbog čega je potrebno povećati sredstva za investicije u poljoprivredi", izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i potpredsjednik udruženja poljoprivrednika Copa Mladen Jakopović na nedavno održanom sastanku s EU povjerenikom za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim.

"U slučaju Hrvatske zbog potresa koji su pogodili našu zemlju, ali i inflacije značajno su se povećali troškovi ukupnih investicija izgradnje objekata za čak 100 posto, a sadašnja razina našeg poljoprivrednog proračuna neće moći pokriti niti minimalne potrebe", upozorio je.

Osim navedenog, dodao je, u novom programskom razdoblju potrebno je više odluka utemeljenih na istraživanjima i provjerenim dokazima o utjecaju svih kretanja na proizvodnju i investicije, kao što su primjerice već spomenuta veća ulaganja, ukoliko i dalje želimo imati pristupačnu i zdravu hranu za naše potrošače.

Niska razina samodostatnosti svinjetinom

Predsjednik HPK na sastanku je zatražio mjere pomoći i potpore za hrvatski svinjogojski sektor.

"Za sljedeće razdoblje, ako je moguće već i kroz izmjene i u ovom programskom razdoblju, potrebno je tom sektoru dati mogućnost dobrovoljno vezane potpore", izjavio je rekavši da je taj sektor bio jako pogođen tijekom afričke svinjske kuge, a neke države članice, kao što je Hrvatska, imaju nisku razinu samodostatnosti u ovoj proizvodnji. 

Što se tiče ukrajinskog rata i uvoza na zajedničko EU tržište, Jakopović je na sastanku izjavio kako je potrebno osigurati da uvoz ne utječe negativno na naše poljoprivrednike.

Vezano za proizvodne vezane potpore za svinjogojstvo, EU povjerenik je kazao kako će prijedloge prezentirati Europskoj Komisiji s obzirom na to da je i sam svjestan da su se mnoge svinjogojske farme u proteklom razdoblju zatvorile.

Nisu sve članice za povećanje proračuna za ZPP

Istaknuo je kako europsko stočarstvo može i mora biti ojačano, a to pokazuju i dosadašnja ulaganja  u mjeru dobrobiti životinja koja je vrijedna 7,5 milijardi eura i pokazuje već određene pozitivne trendove odnosno ova je mjera već utjecala na pozitivne pomake i uložene napore. 

Povjerenik Wojciechowski se složio kako je potreban veći proračun za poljoprivredu, jer 0,4 posto BDP-a EU nije dovoljan kako bi se osigurala sigurna opskrba kvalitetne i konkurentne hrane.

Također, napomenuo je kako pojedine EU države članice nisu dale zeleno svjetlo vezano za povećanje proračuna za ZPP-a, te da bi u svakom slučaju trebalo spriječiti daljnje smanjenje proračuna za poljoprivredu.

Dodatno će se poticati udruživanje

Tijekom sastanka povjerenik se osvrnuo i na udruživanje, što će se posebno poticati i nagrađivati tijekom ponovnog pregleda Strateških planova. "Ako se farmeri i OPG-i udruže u zadruge za to moraju biti i snažnije potaknuti i nagrađeni", dodao je Jakopović.

Vezano za uvoz iz trećih zemalja povjerenik Wojciechowski je kazao kako je EU najveći izvoznik hrane te se u pregovorima s trećim zemljama, oko liberalizacije trgovine, treba oprezno pristupati te voditi brigu da se visoki kriteriji koje ispunjava EU proizvodnja hrane budu i kriteriji za proizvode koji se uvoze iz trećih zemalja.

Međutim, naglasio je kako treba imati u vidu da i u pojedinim trećim zemljama postoje strogi kriteriji koje možda EU poljoprivrednici i proizvođači ne mogu ispuniti, što se onda može reflektirati na pad ili nemogućnost izvoza na takva tržišta. 

Osvrnuo se na automatsko ukidanje određenih pesticida i naglasio kako nije dobro što se ne uzima u obzir razlike među državama članicama, a kako je kazao o tome će odlučivati Europsko Vijeće. 

Na sastanku je jedna od tema bila i rast cijena gnojiva kao direktna posljedica rata u Ukrajini. Najavljeno je kako postoji mogućnost da se limitirano intervenira na tržište, pri čemu je istaknut primjer Poljske i Španjolske koje su koristile mogućnost pomoći vezano za gnojiva.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Sastanak Europska unija ZPP Mladen Jakopović Janusz Wojciechowski Svinjogojstvo Potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]