Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proračun EU
  • 25.06.2020. 12:00

Predložen novi proračun EU: Za ZPP 55,2 milijarde eura 

Osim 55,2 milijarde eura za Zajedničku poljoprivrednu politiku, predloženo je i 813 milijuna eura za Europski fond za pomorstvo i ribarstvo.

Foto: Karolina Rastija
  • 288
  • 26
  • 0

Europska komisija predložila je novi proračun EU-a u iznosu od 166,7 milijardi eura za 2021., koji će se dopuniti bespovratnim sredstvima u iznosu od 211 milijardi eura i zajmovima u iznosu od oko 133 milijarde eura u okviru privremenog instrumenta za oporavak Next Generation EU, čija je svrha mobilizirati ulaganja i pokrenuti europsko gospodarstvo. 

"U okviru godišnjeg proračuna i instrumenta Next Generation mobilizirat će se znatna ulaganja u 2021. kako bi se ublažila neposredna gospodarska i socijalna šteta uzrokovana pandemijom koronavirusa, pokrenuo održiv oporavak te zaštitila postojeća i otvorila nova radna mjesta. Proračun je također potpuno u skladu s obvezom ulaganja u budućnost kako bi se ostvarila zelenija, digitalnija i otpornija Europa“, navodi se u priopćenju EK. 

Pomoći će poduzećima i stotinama tisuća ljudi

Nakon što se donese, to će biti prvi proračun u novom višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. – 2027. i prvi godišnji proračun koji je predložila Komisija predsjednice von der Leyen.

"Godišnjim proračunom za 2021. pomoći će se stotinama tisuća ljudi, poduzećima i regijama da prevladaju krizu i iz nje izađu jači nego prije. Kako bismo to ostvarili, potreban nam je dogovor o dugoročnom proračunu i instrumentu Nove generacije EU kojim će se cijeloj Europi poručiti da u nas može imati povjerenja“, izjavio je povjerenik Johannes Hahn, zadužen za proračun EU-a.

Za ZPP 55,2 milijarde eura 

U proračunu su uzeti u obzir europski prioriteti koji su važni za osiguravanje održivog oporavka. Tako je za program Digitalna Europa za kiberobranu Unije i potporu digitalnoj tranziciji namijenjeno 1,34 milijarde eura, dok je za izgradnju moderne visokoučinkovite prometne infrastrukture izdvojeno 3 milijarde eura. 

Za ulaganje u mlade u programu Erasmus Plus ide 2,89 milijarde eura i 306 milijuna kuna za kulturni i kreativni sektor u okviru programa Kreativna Europa. Također mislilo se i na migrante i azilante, a na njih je izdvojeno 1,1, milijarda eura, a u  Fond za integrirano upravljanje granicama radi jačanja suradnje na upravljanju vanjskim granicama i u području migracijske politike i politike azila izdvojilo se milijarda eura.

Najveće iznose izdvojili su ipak za ono najbitnije. Tako je za Zajedničku poljoprivrednu politiku namijenjeno 55,2 milijarde eura i 813 milijuna eura za Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, za europske poljoprivrednike i ribare, ali i za jačanje otpornosti poljoprivredno-prehrambenog sektora i sektora ribarstva i radi osiguravanja dovoljno sredstava za upravljanje krizama.

Predstavljena strategija gospodarskog oporavka EU: 15 milijardi eura za poljoprivredu

Programu jedinstvenog tržišta dodijeljeno je 575 milijuna eura, a za programe kojima se podupire suradnja u području oporezivanja i carine 127 milijuna kuna. Fond za unutarnju sigurnost treba dobiti 228 milijuna eura dok 1,05 milijuna eura ide u Europski fond za obranu za potporu europskoj strateškoj autonomiji i sigurnosti. Također, 1,9 milijuna izdvojeno je za pretpristupnu pomoć našim susjedima, među ostalim na zapadnom Balkanu.

Osim ovih uobičajenih, veliki dio sredstava dodijelit će se za prioritetne mjere utvrđene u vezi s instrumentom Next Generation EU. Najveći iznos izdvojen za Kohezijsku politiku, 47,15 milijardi eura uz 42,45 milijardi eura u okviru programa REACT-EU. Ta će se sredstva izdvojiti za subvencije za zapošljavanje, programe rada u skraćenom radnom vremenu i mjere za zapošljavanje mladih te za potporu likvidnosti i solventnosti MSP-ova.

Što prije donijeti proračun

Nacrt proračuna za 2021. temelji se na prijedlogu Komisije za sljedeći dugoročni proračun Unije, predstavljen 27. svibnja 2020. Nakon što Europski parlament i Vijeće postignu dogovor o VFO-u za razdoblje 2021. – 2027. i instrumentu Next Generation EU, Komisija će pismom izmjene prilagoditi svoj prijedlog.

Financijski instrument: Što je fi-kompas i kako pomaže poljoprivrednicima?

Sredstva se usmjeravaju na područja u kojima mogu donijeti najviše koristi, uzimajući u obzir najvažnije potrebe za oporavkom država članica EU-a i njezinih partnera u svijetu. Također, pridonijet će ponovnoj izgradnji i modernizaciji Unije poticanjem zelene i digitalne tranzicije, otvaranjem radnih mjesta i jačanjem uloge Europe u svijetu.

"Ključno je da se nacrt proračuna donese brzo kako bi stotine tisuća poduzetnika, istraživača, poljoprivrednika i općina diljem Europe mogle iskoristiti sredstva i ulagati u bolju budućnost za sljedeće generacije“, poručuju iz Komisije.


Tagovi

Proračun Europska unija ZPP Next Generation EU Sredstva Infrastruktura Europski fond za pomorstvo i ribarstvo Tržište Nova generacija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]