Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 19.05.2023. 15:15

Pravilnik o provedbi izravne potpore i IAKS mjera u savjetovanju - što se mijenja?

Između ostalog, izmjenama je, kažu, bolje pojašnjeno da korisniku ne može biti dodijeljena potpora za više intervencija unutar proizvodno vezanih plaćanja za istu površinu. Bolje su pojašnjene i kazne za neispunjavanje obveza kod eko shema i IAKS mjera

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 6.169
  • 356
  • 1

Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu pušten je u javno savjetovanje.

Njime je rok za zaprimanje jedinstvenih zahtjeva produžen do 31. svibnja 2023. godine, a rok za zakašnjele zahtjeve do 26. lipnja 2023. godine.

Također, mijenja se rok za izmjene jedinstvenog zahtjeva ili odustajanje od njega u cijelosti ili djelomično za intervencije koje se odnose na površine s 1. listopada na 1. studeni 2023. godine

Navedena su pojašnjenja vezana za provedbu eko shema, minimalni udio leguminoza od 20 posto unutar poljoprivrednih površina i konzervacijska poljoprivreda, kao i njihovih kombinacija s mjerama i intervencijama koje se odnose na ekološki uzgoj.

Smanjene su propisane minimalno proizvedene i isporučene količine sjemena za konvencionalnu i ekološku proizvodnju zbog vremenskih uvjeta, standarda koji se primjenjuju u proizvodnji sjemena te klimatskih promjena zbog čega je za očekivati da proizvedene količine neće biti na razini dosadašnjeg referentnog razdoblja i stoga su napravljene korekcije na određenim kulturama dok su na ostalim kulturama navedeni uvjeti već uzeti u obzir kod izrade Pravilnika.

Cjelovito javno savjetovanje pronađite ovdje.

Izmjenama je bolje pojašnjeno da korisniku ne može biti dodijeljena potpora za više intervencija unutar proizvodno vezanih plaćanja za istu površinu. Bolje su pojašnjene, dodaju, kazne za neispunjavanje obveza kod eko shema i IAKS mjera ruralnog razvoja te su prilagođene kazne kod prekoračenja prijava vezanih za životinje s obzirom na prijavljeni broj životinja.

Izmijenjene su odredbe o sankcioniranju kršenja uvjeta prihvatljivosti za dobrobit životinja kod obveze povećanja podne površine na način da se plaćanje za prvo kršenje i prvo ponavljanje umanjuje za 10 posto ako je odstupanje od nadstandarda do 10 posto, za drugo ponavljanje 30 posto, a pri trećem i četvrtom kršenju nema plaćanja. Ako je odstupanje veće od 10 posto od nadstandarda, nema plaćanja.

Ostale izmjene i dopune Pravilnika odnose se na manje tehničke izmjene.

Pljušte reakcije na novi Pravilnik o provedbi izravne potpore i IAKS mjera - svi su na gubitku?

Savjetovanje je otvoreno do 23.5.2023, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

Javno savjetovanje Izravne potpore IAKS mjere Pravilnik Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)