Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nabava gnojiva
  • 18.03.2022. 11:30

Potpore za nabavu mineralnog gnojiva naljutile poljoprivrednike - otkud nam računi?

U komentarima javnog savjetovanja stoji da niti jedna trgovina, poljoprivredna ljekarna koja izdaje maloprodajni račun ne izdaje otpremnice niti je to u mogućnosti kao ni maloprodajni račun koji glasi na nečije ime.

Foto: Depositphotos/vkarafill
  • 10.834
  • 941
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 200 milijuna kuna potpore za pomoć poljoprivrednicima pri nabavi mineralnog gnojiva čiji je Nacrt Pravilnika o provedbi trenutno u javnom savjetovanju.

Međutim, mnogi poljoprivrednici su razočarani kako iznosom tako i činjenicom da za ostvarivanje prava na potporu moraju priložiti račune. Sporno je i što se zahtjevi predaju do 15. svibnja kad je već završena sjetva.

Kako do potpore male vrijednosti za nabavu mineralnog gnojiva?

Kako stoji u nacrtu, moraju dostaviti dokaz o kupnji mineralnog gnojiva koji je izdan u razdoblju od 1. listopada prošle godine do dana podnošenja Zahtjeva. Riječ je o R1 ili R2 računu ili onom maloprodajnom s otpremnicom na ime korisnika potpore. 

Maloprodajni računi izdaju se bez otpremnice

U komentarima javnog savjetovanja stoji da niti jedna trgovina, poljoprivredna ljekarna koja izdaje maloprodajni račun ne izdaje otpremnice niti je to u mogućnosti kao ni maloprodajni račun koji glasi na nečije ime. "Dakle, na ime se izdaje samo R1 i R2, a maloprodajni račun ne može ići na ničije ime te shodno tome predlažem da izbacite "s otpremnicom" i "na ime korisnika potpore"", navodi jedan od poljoprivrednika.

Još je jedan od komentara da je jasno da uz maloprodajni račun ne ide otpremnica. No, što je s poljoprivrednicima koji nisu sačuvali račune?

"Za potporu se uzima u obzir prijavljene površine u 2021. godini, a traži se dokaz kupnje gnojiva za proizvodnu 2022.? Znači ako sam u 2021. prijavio 10 ha, a sad planiram posijati 20 ha i shodno tome kupim dvostruko veću količinu mineralnog gnojiva, meni će se priznati samo 10 ha površine?! Nema smisla", stoji u reakciji na stranicama e-savjetovanja.

Viši iznos za bolje prinose

Spominje se i to da je iznos potpore mizeran i ne pokriva niti 50 posto povećanja cijene gnojiva. "A gdje je još povećanje troškova goriva? Smatram da bi iznos trebalo povećati te da se za nju uzme u obzir podnesen jedinstveni zahtjev za 2022. godinu jer je jedino tako pravilno raspoređivanje novca", stoji u komentaru.

Nadalje, ima onih koji misle da bi on trebao biti duplo veći "Za prvih 10 ha 900 kuna te 500 kuna za preostalih 10 ha".

Međutim, u tom se komentaru spominje da je dobrodošla i ovako mizerna potpora u ovim teškim vremenima s nenormalno skupim gnojivima, ali ako je ikako moguće moli se Ministarstvo da poveća omotnicu  jer će tako poljoprivrednici biti zahvalni, a veća prihrana rezultirati većim prinosima što je dobro za Državu, a to je i cilj da budemo samodostatni.

Između ostalog, u e-savjetovanju žale se i ekološki proizvođači i pitaju se gdje su oni u ovoj priči? Smatraju da bi Pravilnik trebalo nadopuniti i uključiti u potporu ekološka gnojiva.

Također, za trajne nasada se koriste kompleksna gnojiva u većim količinama, a ujedno su i puno skuplja. "Po prijašnjim cijenama na hektar je bilo potrebno oko 3.000 kuna godišnje za gnojiva tako da bi potpora trebala biti između 1.800 i 2.200 kn", stoji u jednom od komentara.

Što je s onima koji obrađuju više od 20 ha?

Pljušte reakcije i na ograničenu površinu za koju se nudi pomoć. "Predlažem da se poveća broj hektara za koji se dodjeljuje potpora, ovako se opet pomažu mala gospodarstva, a srednja veličine od 50 do 100 ha ne toliko", jedna je od reakcija u e-savjetovanju u kojoj stoji i to da kada se taj iznos podijeli po broju ha, primjerice njih 50 ispadne pomoć od samo oko 140 kn/ha.

Izuzeto se osjećaju i proizvođači krmnog i bilja te stočari. "Osim s poskupljenjem cijena gnojiva u Istri smo suočeni i s velikom sušom koja će utjecati na prinose djeteline i trave. Poljoprivrednici koji imaju stoku će morati gnojiti (prihrana preko lista) kako bi dobili koliko toliko hrane za hranidbu stoke", jedan u nizu komentara. 


Tagovi

Javno savjetovanje Program potpore Mineralna gnojiva Ministarstvo poljoprivrede Komentari Računi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]