Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vukovarsko-srijemska županija
  • 17.07.2018. 13:30

Potpore svinjogojcima, ovčarima i kozarima, oračima te vinogradarima i vinarima

U Vukovaru su potpisani ugovori o potporama s vukovarsko-srijemskim udrugama svinjogojaca, uzgajivača ovaca i koza i natjecatelja u oranju, te vinogradara i vinara "Srijem“ Lovas.

Foto: Bigstockphoto/emelphoto
  • 523
  • 31
  • 0

Po završenom Javnom pozivu za dodjelu potpora udruženjima poljoprivrednih proizvođača i klastera za provedbu aktivnosti i projekata iz područja poljoprivrede u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2018. godini, u Vukovaru su potpisani  ugovori o potporama s vukovarsko-srijemskim udrugama svinjogojaca, uzgajivača ovaca i koza i natjecatelja u oranju, te vinogradara i vinara "Srijem“ Lovas.

Potpora je dodjeljena za sufinanciranje osnivanja udruženja poljoprivrednih proizvođača, osnivanja klastera kao i rada udruživanja poljoprivrednih proizvođača i njihovih asocijacija odnosno organizacija i sudjelovanje na manifestacijama i stručnim edukacijama, izradu promotivnih materijala i drugih sličnih aktivnosti, pojasnio je županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić dodajući kako je ukupni iznos potpora 60.000 kuna.

"Ovim činom smo nagradili četiri udruge koje su dokazale da su dobro poslovale, a nakana je izravno pomoći gospodarske aktivnosti tih udruga. Smisao udruga je da izrastu u društva kapitala i shodno tome pomažemo sve one koji ulažu u gospodarski sektor", kazao je Matić dodajući kako je namjera županijskih vlasti pomoći udrugama u dijelu u kojima one nisu u mogućnosti riješiti kritične točke kod proizvođača kao što su loša tržišna pozicija, zakonski uvjeti, gensko unaprijeđenje stada i sl.

Kroz Mjeru 9 osnovane tri proizvođačke organizacije 

Naveo i je kako su udruge koje su to uspješno radile u proteklom razdoblju, kao što su udruge proizvođača šparoga i češnjaka, u međuvremenu napredovale te su osnovale zadruge i više ne koriste potpore namijenjene udrugama. Matić je također ocijenio kako se i u Vukovarsko-srijemskoj županiji sve više prepoznaju mjere EU u poljoprivredi te su tako kroz Mjeru 9 u županiji osnovane tri proizvođačke organizacije (Slavonski svinjogojac, Panonia beef i Zlatno jaje), a u procesu osnivanja su još dvije u ratarstvu.

"Mislim da je sazrelo vrijeme i svijest ljudi da jedino kroz zajedništvo možemo napredovati dalje", kazao je Matić.

Potpisivanje ugovora u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić poručio je kako županija na sve načine želi ojačati poljoprivredne proizvođače, a davanje potpora tek je jedan mali korak u tom cilju. Po riječima Josipa Papa, predsjednika Udruge ovčara i kozara Vukovarsko-srijemske županije koja okuplja 50 uzgajivača s stadima od 30 do 230 koza i ovaca, udruga će dobivenu potporu iskoristiti za sufinanciranje i nabavku rasplodnog materijala kako bi se poboljšala genetska osnova stada.

"Za sada nemamo problema s tržištem jer Slavonija potroši svu našu janjad, ali želja nam je napraviti iskorak i ponuditi naše janjce i u drugim područjima u Hrvatskoj", kazao je Pap.

Zadovoljni dobivenom potporom su i u Udruzi svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije čiji predsjednik Dobromir Čović kaže kako će potporu utrošiti u nabavku vozila s hladnjačom koja će članovima udruge poslužiti za prijevoz svinjetine do krajnjih kupaca, posebice u Istri s kojom vukovarsko-srijemski svinjogojci imaju dobru suradnju.

Slavonska svinjetina za istarski pršut

"Zadnjih nekoliko godina radimo na tome da ne prodajemo žive svinje već eventualno svinjske polovice i dijelove svinjskog mesa i tu smo se povezali s Istrom te im prodajemo našu svinjetinu za istarski pršut", kazao je Čović.

Potporu je dobila i Udruga orača Vukovarsko-srijemske županije čiji predsjednik Đuro Cerovčec navodi kako je Vukovarsko-srijemska županiaj glavni oslonac funkcioniranja te udruge koja će potporu iskoristiti za financiranje natjecanja u oranju. Po riječima Stjepana Pančića, predsjednika Udruge vinogradara i vinara "Srijem" iz Lovasa, sredstva potpore udruga "srijem" iskoristit će za sudjelovanje na sajmovima vina u Dubrovniku i Biogradu na moru .

"U udruzi nas ima 20, a obrađujemo oko 100 hektara vinograda", naveo je Pančić rekavši kako je udruga uspostavila i dobru suradnju s vinskim regijama u susjednim državama te srijemski vinari rado sudjeluju i na tamošnjim vinskim izložbama.


Tagovi

Vukovarsko-srijemska županija Potpore Udruge


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok željno iščekujemo početak još jednog proljetnog sajma u Gudovcu još malo fotografija iz arhive 😊
#gudovac2024