Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarsko-bilogorska županija
  • 27.04.2018. 15:45

Potporama županije do lakšeg apliciranja na mjere ruralnog razvoja

Osnovni  je cilj novih županijskih mjera da se pomogne poljoprivrednicima da što više iskoriste EU fondove i da se nastavi kontinuitet višegodišnjih potpora iz županijskog proračuna za sve vrste poljoprivrednih djelatnosti, naglašava župan Damir Bajs.

Foto: Tugomir Pemper
  • 257
  • 11
  • 0

Bjelovarsko-bilogorska županija prezentirala je danas javnosti nove mjere za poticanje razvoja županijske poljoprivrede. Iz županijskog proračuna za te će se mjere izdvojiti 6,6 milijuna kuna koje su uvećane za 1,4 milijuna predviđenih za zaštitu okoliša. Riječ je o ukupno 12 različitih vrsta potpora i to čak osam potpuno novih vrsta dok se ostale četiri odnose na nastavak dosadašnjih višegodišnjih vrlo dobro prihvaćenih mjera od strane poljoprivrednika. Župan Bajs je na prezentaciji ponovio da je Bjelovarsko-bilogorska županija najpoljoprivrednija hrvatska županija u kojoj se još uvijek petina prihoda ostvaruje u poljoprivredi što je daleko iznad prosjeka Hrvatske, posebno kada je riječ o stočarstvu i proizvodnji mlijeka, ali i niza drugih poljoprivrednih djelatnosti. 

"Poljoprivrednicima je potrebna potpora, kako države tako i gradova, općina i županije da bi se omogućilo iskorištavanje postojećih potencijala", istaknuo je Damir Bajs na prezentaciji novih mjera, navodeći pritom da je cijeli taj set mjera dogovoren i usuglašen sa svim predstavnicima poljoprivrednika i njihovih asocijacija koji su također nazočili prezentaciji i potvrdili da nije riječ tek o statistici nego o kontinuitetu i stvarnoj brizi o poljoprivrednim gospodarstvima jer novac županijskog proračuna se prema riječima Mate Mlinarića, predsjednika Odbora za poljoprivredu županije mogao i drugačije potrošiti, a na ovaj način nastojat će se da poljoprivreda i dalje ostane županijska prepoznatljivost.

Među prvim županijama po broju prijava na Ruralni razvoj

Bjelovarsko-bilogorska županija među prvim je županijama u Hrvatskoj po broju prijavljenih i realiziranih ugovora za Program ruralnog razvoja. U 2017. godini na raspisane natječaje iz Mjera ruralnog razvoja prijavljeno je više od 70 projekata u ukupnom iznosu od 15 milijuna kuna. 

Župan Damir Bajs

"Kada se govori o mjerama za 2018. godinu odnose se na osam potpuno novih mjera i četiri mjere koje se uspješno provode već duži niz godina. Neke od mjera su jedinstvene u Hrvatskoj i nema ih u drugim županijama ili su među prvima kao što je mjera kojom se financira izrada dokumentacije za EU potpore. Kada gledamo mjere koje se odnose na ukupan ruralni razvoj RH raspisuju se natječaji, ali se na odobrenje dugo čeka  i naši poljoprivrednici imaju troškove  izrade dokumentacije i onda čekaju nekoliko godina na odobrenje.

Ulaze u rizik hoće li to uspjeti, pa čak i kada dobiju zeleno svjetlo moraju čekati na novac. Osnovni  je cilj novih županijskih mjera da se pomogne poljoprivrednicima, da ih se potakne na prijave da bi što više iskoristili EU fondove, a s druge strane da se nastavi kontinuitet višegodišnjih potpora iz županijskog proračuna za sve vrste poljoprivrednih djelatnosti, kako bi županija ostala jedna od vodećih poljoprivrednih županija, ali  također da se omoguće nove investicije u poljoprivredi", rekao je na prezentaciji novih županijskih mjera za razvoj poljoprivrede do 2021. godine.

Nakon prezentacije mjera u poljoprivredi Bjelovarsko-bilogorske županije ubrzo će krenuti javni pozivi prema poljoprivrednim proizvođačima, rečeno je na javnom predstavljanju ovogodišnjih aktivnosti koje će voditi Upravni odjel za poljoprivredu županijske uprave.

Predstavnicima medija je nove županijske mjere prezentirao Boris Tomšić, pročelnik za poljoprivredu Bjelovarsko-bilogorske županije koji je u svom izlaganju izdvojio kao jednu od najvažnijih novih mjera "Sufinanciranje razvojnih projekata u poljoprivredi“, odnosno sufinanciranje pripremne dokumentacije za europske projekte s ciljem da bi poljoprivrednici premostili dugo vremensko razdoblje i smanjili troškove prijavne dokumentacije.

Najvažnija subvencija - plaćanje dokumentacije

Ta se potpora odnosi na izradu poslovnog plana, investicijsku studiju, dokumentaciju potrebnu za izdavanje građevinske dozvole i dijelova glavnog projekta te dokumentaciju zaštite okoliša i konzultantske usluge. Također je za poljoprivrednike vrlo važna potpora koja se odnosi na  subvenciju premije osiguranja usjeva obzirom da elementarne nepogode više nisu izuzetak, nego su postale pravilo. Naime, župan je samo prošle godine osam puta proglasio elementarnu nepogodu za sušu, poplavu, tuču i mraz, a tek je 3,5 posto država pokrila prijavljene štete. Zatim se kao jedna od novih potpora uvodi subvencija za analizu tla s ciljem povećavanja plodnosti zemljišta koja uključuje i besplatne savjete za gnojidbu te subvencija za ekološku proizvodnju u kojoj je već trećina  županijskih obiteljskih gospodarstava, točnije čak 4.000 OPG-a.

Predstavljanje mjera potpora u poljoprivredi

Jedna od novih mjera je i subvencija za voćare i povrćare za podizanje trajnih nasada te nabavu plastenika te zaštitu višegodišnjih nasada od tuče, kao i nabavu opreme za navodnjavanje. Također je nova mjera i subvencija obrazovanja poljoprivrednika za edukaciju i stručno osposobljavanje koje bi se upisivalo u radnu knjižicu te posebno mjera za poticanje prodaje koja se odnosi  na troškove najma prodajnog prostora na raznim turističko-gospodarskim manifestacijama.  I na kraju, kao potvrda dobre suradnje sa pčelarima je subvencija za pčelarstvo za prihranu pčelinjih zajednica, opremu i uređenje prostora za punjenje meda.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije do sada je jedna od najbolje prihvaćenih mjera od strane poljoprivrednika bila kreditna linija za proljetnu sjetvu koja se provodi već 14 godina s kamatom od svega 2,4 posto. Ove godine je zaprimljeno više od 22 milijuna kuna zahtjeva, a i dalje se nastavlja i mjera subvencioniranja stočarske proizvodnje za uzgoj rasplodnih goveda, svinja, ovaca i konja. Poljoprivrednicima je ostala također i mjera koja se odnosi na "Očuvanje tradicijskih vrijednosti" koja se odnosi certificiranje seljačke tržnice i robne marke meda „Zlatna nit“, odnosno sufinanciranje projekta zaštite izvornosti slavonskog meda. Ostala je i mjera "Sufinanciranje istraživačkih projekata u poljoprivredi" za povećanje rentabilnosti OPG-a primjenom biognojiva u proizvodnji ratarskih kultura. 


Tagovi

Bjelovarsko-bilogorska županija Potpore Ruralni razvoj


Autor

Tugomir Pemper

Više [+]

Nakon 30-godišnje profesionalne karijere u Večernjem listu, na mjestu novinara i urednika te pisanja i uređivanja više informativnih tiskovina lokalnog i regionalnog karaktera, i dalje objavljuje tekstove u raznim tiskovinama i na portalima, a bavi se i publicističkim radom, ponajviše iz područja lovnog turizma, biciklizma i različitim drugim temama koje su povezane sa životom u prirodi. Član je Hrvatskog novinarskog društva (zamjenik predsjednika ogranka HND Bjelovar).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]