Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 26.11.2019. 14:45
  • Grad Zagreb, Zagreb

Potpisano novih 350 ugovora o financiranju iz mjere 6

Ukupan odobreni iznos potpore za nove ugovore iznosi gotovo 39 milijuna kuna.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.078
  • 82
  • 0

Čak 350 ugovora o financiranju iz mjere 6 "Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“ Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., uručili su jučer korisnicima ministrica poljoprivrede Marija Vučković i zamjenik ravnateljice Agencije za plaćanja Antun Vujić.

Ukupan odobreni iznos potpore za nove ugovore iznosi gotovo 39 milijuna kuna, a potpora vrijedna 15.000 eura dodjeljuje se u obliku bespovratnih financijskih sredstava kao početna potpora za provođenje prihvatljivih aktivnosti navedenih u poslovnom planu.

Kako navode na stranicama Ministarstva, novih 350 ugovora sveukupno čini 5.208 ugovorenih korisnika sa odobrenim iznosom potpore od 582 milijuna kuna za tip operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. 

"Uvijek mi je veliko zadovoljstvo dodjeljivati ugovore o novim potporama, no osobito kada je riječ o financijskoj pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivom razvoju i povećanju njihove konkurentnosti, Sad imamo čak 350 takvih novih projekata čijom realizacijom razvijamo i unapređujemo hrvatsku poljoprivredu. Novim povećanjem alokacije omogućit će se financiranje za ukupno 4.250 korisnika, što je za gotovo 1.200 korisnika više​", istaknula je ministrica Vučković prilikom dodjele ugovora.

Mali poljoprivrednici, pojasnila je ministrica, ovim sredstvima mogu obaviti kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, gradnju i opremanje prostora u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade kao i financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve i opremu, podizati višegodišnje nasade, a mogu izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Inače, za tip operacije 6.3.1 "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ raspisana su tri natječaja ukupne vrijednosti gotovo 622 milijuna kuna. Do sada je ugovoreno 4.858 korisnika s odobrenim iznosom potpore od 543 milijuna kuna, dok ih je isplaćeno 4.774 u iznosu od 337 milijuna kuna.

"Na treći je natječaj pristiglo 6.013 prijava te je početna raspoloživa alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna prvim izmjenama natječaja povećana na 344 milijuna kuna, a novim povećanjem alokacije na 474,3 milijuna kuna omogućit će se financiranje ukupno 4.250 korisnika, što je za gotovo 1.200 korisnika više u odnosu na broj korisnika koji bi bio financiran alokacijomod 344 milijuna kuna. S jučerašnjom potpisanim ugovorima ukupno je na trećem natječaju odobreno 2.890 korisnika u iznosu odobrene potpore 321 milijun kuna", zaključuju iz Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ugovori Potpisivanje Ruralni razvoj Mjera 6


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije