Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski parlament
  • 25.04.2018. 15:00

Postoji i potprogram za žene kao mjera ruralnog razvoja, ali ga nijedna država članica EU nije uvela?

Sjednici u Bruxellesu "Na putu prema ZPP-u nakon 2020.: budućnost hrane i poljoprivrede" nazočili su šampioni Sabatine i najuzornija hrvatska seoska žena na poziv zastupnice Marijane Petir.

Foto: Ured Marijane Petir
  • 272
  • 17
  • 0

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta u utorak je u Bruxellesu s nacionalnim parlamentima održao zajedničku sjednicu "Na putu prema ZPP-u nakon 2020.: budućnost hrane i poljoprivrede".

"Ključni element budućeg ZPP-a mora biti supsidijarnost i da države članice moraju biti odgovorne za odluke koje donose jer EU nema univerzalnih rješenja za sve. Ciljevi moraju biti isti dok načini ostvarivanja tih ciljeva moraju biti dovoljno fleksibilni da ih države članice mogu ispuniti“, rekao je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i otklonio bilo kakvu pomisao na renacionalizaciju zajedničke poljoprivredne politike.

Ova najdugovječnija i najuspješnija politika Europske unije osigurava opskrbu zdravom i kvalitetnom hranom za 500 milijuna građana Unije. Sektor poljoprivrede u EU danas osigurava oko 22 milijuna stalnih radnih mjesta, a usluge prerade hrane i povezana maloprodaja osiguravaju  zajedno oko 44 milijuna radnih mjesta. 

Govoreći o budućnosti ZPP-a hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir istaknula je kako je potrebno osigurati dovoljan proračun za ZPP, posebno u kontekstu sve većih zahtjeva koji se postavljaju pred poljoprivrednike u smislu zaštite okoliša, klimatskih ciljeva i dobrobiti životinja, navodi se u priopćenju njezina ureda.

Korištenje sredstava mora biti jednostavnije 

"Ako uzmemo u obzir korist koju poljoprivrednici čine za poljoprivredu, proizvodnju hrane, očuvanje biološke raznolikosti, opstanak ruralnog prostora, očuvanje vrijednosti pa i obitelji, onda je jasno da se proračun za Zajedničku poljoprivrednu politiku ne smije smanjivati“, rekla je Petir. "Hrvatski poljoprivrednici žele zadržati oba stupa ZPP-a, ali smatraju da korištenje tih sredstava treba biti jednostavnije i ciljano prema OPG-ima i prema mladima kako bi osigurali generacijsku obnovu“, dodala je Petir i pozvala sve predstavnike nacionalnih parlamenata da utječu na svoje Vlade kako bi implementirale potprogram za žene koji je predviđen kao mjera ruralnog razvoja, ali ga do sada niti jedna država članica nije uvela. 

Također je ponovno istaknula važnost uspostavljanja posebnog kriznog fonda izvan proračuna za poljoprivredu. Izravnim plaćanjima unutar prvog stupa ZPP-a podržavaju se prihodi oko 7 milijuna poljoprivrednih gospodarstava EU. No, unatoč tome prosječni prihod poljoprivrednika u EU niži je od prosječnog prihoda u drugim gospodarskim sektorima što poljoprivredu čini neatraktivnim zanimanjem. Loši rezultati su već vidljivi, pogotovo u prosječnoj starosti nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava što iziskuje neodgodivu generacijsku obnovu. 

Šampioni Sabatine i najuzornija hrvatska seoska žena 

Delegacija najboljih hrvatskih vinara, šampiona Sabatine 2017. OPG Đurinski i Pošip PZ Čara kao i Renata Bedeković, najuzornija hrvatska seoska žena nazočili su jučer sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta u Bruxellesu.

Iz Hrvatske ne treba ići već zasukati rukave i raditi

U Bruxelles su stigli na poziv hrvatske zastupnice Marijane Petir gdje su se tijekom dvodnevnoga boravka u Bruxellesu upoznali s radom europskih institucija, a održali su i sastanak s predstavnicima Europskog odbora vinarskih poduzeća CEEV te ujedno predstavili svoja vina. Najuzornija hrvatska seoska žena u Bruxellesu se susrela i s predstavnicima Odbora za žene COPA-COGECA-e, krovne organizacije poljoprivrednika EU-a. Bedeković je predstavila Natječaj za izbor najuzornije hrvatske seoske žene čija je pokroviteljica Marijana Petir, kao i svoj OPG na kojem uzgaja crnu slavonsku svinju te je razgovarala o položaju seoskih žena. 


Tagovi

Marijana Petir Renata Bedeković OPG Đurinski Pošip PZ Čara Phil Hogan ZPP


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]